Ankara’nın Kahramankazan ilçesinde kurulmak istenilen Andezit Taşı Ocağı’na karşı köylüler hukuk mücadelesi başlattı.
Ankara’ya 40 kilometre mesafede ve Ankara’nın içme suyu ihtiyacını önemli ölçüde karşılayan Kurtboğazı Barajı havzasında bulunan bölgede kurulmak istenilen Andezit Taşı Ocağı için köylüler hukuk mücadelesi başlattı. İnceğiz ve Aşağıkaraören arazileri üzerinde kurulması planlanan taş ocağı için çevresinde bulunan ve sonradan mahalle statüsüne dönüştürülen Ucarı, İçören, Akçaören ve Günbaşı köyü sakinleri de Andezit Taşı Ocağı kurulmasına karşı verilen hukuk mücadelesine destek çıktı. Bölgelerinde Andezit Taşı Ocağı Kurulmasını istemeyen İnceğiz, Aşağıkaraören, Günbaşı, İçören, Ucarı Köyü Muhtarları ve köy dernekleri taş ocağının kurulmaması için hukuk mücadelesi başlattı. Köylülerin hukuk mücadelesine kendisi de Avukat olan Kahramankazan Belediye Başkanı Selim Çırpanoğlu’da destek verdi. Belediye olarak davaya müdahil olduklarını belirten Çırpanoğlu, köylülerin uzun zamandır verdiği hukuk mücadelesinde Kahramankazan Belediye olarak davaya müdahil olduklarını belirtti.
Belediye başkanı Selim Çırpanoğlu “Öncelikle bu kadar güzel doğal bitki örtüsüne sahip Kahramankazan’da iki noktada bu kadar güzel bir yer var. Arıcılığa da, hayvancılığa da, tarıma da zarar verecek, insanın yaşamına da zarar verecek ve aynı zamanda Kazan’ın nefes alacağı bir ortamın kaldırılmasına yol açacak ÇED raporu hususlarını reddederek bu davanın hem köylünün hem Kahramankazanın lehine sonuçlandırılması istiyoruz. ÇED raporunda da zaten yeterli bir inceleme olmamış o raporda da görüldüğü üzere burada doğal bitkisel hayatı ortadan kaldıracak bir çed raporu verilmiş ve burada bir çalışma başlatılmış. İkinci olarak burada aracılık hayvancılık öldürecek bir çalışma oluyor burada. Su havzaları var burada su havzalarını kirlenmesine sebebiyet verecek bir ÇED raporu düzenlenmiş burada. Binlerce ağaç kesilecek. Anayasa’da bile beş ağaç on ağacı yaktığımız zaman affı olmayan bir suçken burada gelipte binlerce ağaç kesilmesine de kimsenin gönlü elvermiyor kahramankazan belediye başkanı olarak da burada sadece görüntü vermek için değil bizzat gerekli adımları atarak köylümüzün yanında olmak istedik ve Kahramankazan belediyesi olarak davaya müdahil olduk”dedi.
Başvuru ile gerçekleşen arasında benzeri farklılıklar ortaya çıktığını belirterek köylüler adına bilirkişi heyeti karşısında savunma yapan Avukat Yunus Emre Yazıcı ise İnceğiz Aşağıkaraören, Akçaören, İçören, Günbaşı ve Uçarı köylerinin etkileneceğini, bölge halkını bilgilendirme toplantısı sadece Aşağıkaraörende yapıldığı diğer köylerde yapılmadığına, bölgenin hava şartları ile ilgili olarak meteoroloji verilerini Kahramankazan‘dan almak yerine Kızılcahamam Metoroloji merkezinden temin edilmesini, En yakın yerleşim yeri 900 metre olarak gösterilmiş ancak bakanlığın verilerinde en yakın yerleşimin 730 metre olduğu ve ayrıca rapora köy dışında bulunan evler dikkate alınmadan yapıldığı ve İnceğiz ve Aşağıkaraören Mahallelerinin su ihtiyacı da aynı havzada bulunduğundan doğrudan etkileneceği söyledi. Köylülerin de yaşam alanlarını, geçim kaynaklarının tesisi mücadelesini ve vatandaşlık ödevi olarak karşı çıktıklarını belirterek savunmasını yaptı.
Firma adına söz alan Avukat Şevket Salman ise Aralarında Ankara Su kanalizasyon idaresi (ASKİ), Devlet Su İşleri, Su Yönetimi Genel müdürlüğü gibi kurumların tamamı burayı inceledi ve olumlu görüş verdi. dolayısıyla alınan önlemler yeterli. 21 kurumun olumlu görüşü vardır dolayısıyla ÇED raporunda bir eksiklik yoktur. ÇED, zaten planlanan bir projenin çevresel etkileri de dikkate alınarak revize edildiği, değiştirildi, önlemlerin geliştirildiği eğer önlemler alınamıyorsa bunun da engellendiği bir süreçtir”dedi.