Komşu ülke Bulgaristan basını TUSAŞ’ın geliştirdiği beşinci nesil savaş uçağı KAAN’ın 6 Aralık’ta gerçekleştirdiği testi yakın markaja aldı. Hayranlığını “TUSAŞ’ın gizli canavarı” diye duyuran Bulgar basını, KAAN’ın sadece Türkiye’de değil, küresel olarak da bir sonraki nesil savaş uçaklarına ciddi bir rakip haline geldiği aktarıldı.
Bulgaristan medyası bulgarianmilitary.com, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ/TAI) tarafından geliştirilen Türkiye’nin beşinci nesil Milli Muharip Uçağı (MMU) KAAN’ın gece motoru testlerini gündemine aldı.
KAAN’da kullanılan art yakıcılarına değinen Bulgar basını, bunun özellikle KAAN gibi beşinci nesil bir avcı uçağı için önemli olduğunu, söz konusu aksamın dinamik, yüksek hızlı çatışmalarda performans, hayatta kalma ile yenilgi arasındaki fark anlamına gelebildiğini belirtti.
Bulgar basınının haberinde ayrıca art yakıcının avcı uçağının karmaşık ve yakıt açısından zengin motor sistemlerine ihtiyaç duymadan süpersonik hızlara ulaşmasına ve bu hızları korumasına yardımcı olduğu hatırlatıldı.
KAAN’ın gerçekleştirdiği testin önemine değinen komşu ülke basını, söz konusu testin altında KAAN’ın motorunun aşırı koşullarla başa çıkabildiğinden emin olma yeteneğinde yattığını yazdı. Öte yandan haberde, modern art yakıcıların inanılmaz derecede yüksek sıcaklıklarda çalıştığı ve malzeme konusunda mühendislik sınırlarını zorladığını ifade edildi.
Haberin devamında bu şartlar altında yapılan testlerin Türkiye’nin sadece motorun itme kabiliyetlerini değil, aynı zamanda yüksek stres senaryolarında yapısal bütünlüğünü ve güvenilirliğini de doğrulamasını sağladığı aktarıldı.
Türkiye’nin savunma sanayisine kendi kendine yetebilme kabiliyetine değinilen haberde, “Türkiye için bu adım, KAAN’ın motorunu sınırlarına kadar zorlamaktan daha fazlasıdır. Bu, savunma teknolojisinde kendi kendine yeterliliğe doğru bir sıçramayı temsil eder ve savaş uçağı motorları gibi kritik bileşenler için yabancı tedarikçilere bağımlılıktan uzaklaşır. Ülke, iç askeri kabiliyetlerini artırmaya devam ederken, bu tür testler uçağın iyileştirilmesi ve mükemmelleştirilmesi için kritik veriler sağlayarak onu gelecekteki operasyonlarda önemli bir varlık haline getiriyor. Bu başarılı art yakıcı testlerle Türkiye’nin, hem mühendislik gücünü hem de stratejik öngörüyü ortaya koyan, dünyanın en iyileriyle rekabet edebilecek bir savaş uçağı üretme yolunda ilerlediği açıkça görülüyor.” ifadelerine yer verildi.
Türkiye’nin savunma sanayisindeki kararlı ilerleyişine değinilen haberde KAAN’ın söz konusu bu adımının savunma ve caydırıcılık yeteneklerini güçlendirmek için gelişmiş askeri teknoloji geliştirmeye giderek daha fazla odaklandığı ayrıca küresel havacılık ve savunma sektörlerindeki daha geniş eğilimleriyle örtüştüğü bildirildi.
“KAAN, Türkiye için sadece bir savaş uçağı değil; aynı zamanda bir iddianın ifadesi, modern savaş havacılığında lider bir ülke olma arzusunun bir yansımasıdır.” ifadelerine yer verilen haberde, “Art yakıcı testi bu yolculukta sadece bir adımı oluşturuyor, ancak savaşçının gelecekteki hava muharebelerinin zorlu taleplerini karşılama ve aşma potansiyelini vurgulaması açısından kritik bir adım.” İfadeleri kullanıldı.
Bulgar basını haberinin son kısmında ise şu ifadelere yer verdi;
“KAAN programı ilerledikçe, TAI’nin (TUSAŞ) hem teknoloji hem de üretim zaman çizelgelerinin sınırlarını zorlayarak hızlı bir gelişme hedeflediği açıktır. Bir sonraki prototiplere kritik radar ve sensör sistemlerinin eklenmesiyle KAAN, sadece Türkiye’de değil, küresel olarak da bir sonraki nesil savaş uçaklarında ciddi bir rakip haline geliyor. Önümüzdeki yol zorlu olacak, ancak TAI’nin son teslim tarihlerine uymaya ve iddialı vaatlerini yerine getirmeye kararlı olduğu açık.”