Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da Rusya ve ABD’den üst düzey yetkililer arasında bugün başlaması beklenen müzakereler öncesinde Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un ev sahipliğinde Paris’te Ukrayna konulu olağanüstü zirve gerçekleşti.
Elysee Sarayı’nda gerçekleştirilen toplantıya Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, İngiltere Başbakanı Keir Starmer, İspanya Başbakanı Pedro Snchez, Hollanda Başbakanı Dick Schoof ve Polonya Başbakanı Donald Tusk’ın yanı sıra Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Konseyi Başkanı Antonio Costa ve NATO Genel Sekreteri Mark Rutte de katıldı.
Fransa’daki kritik zirveye Ukrayna’ya asker gönderme tartışmaları damga vurdu. İngiltere’nin teklifine karşı çıkan Almanya Şansölyesi Olaf Scholz’un toplantıdan erken ayrıldığı iddia ediliyor. Toplantı sonrası açıklama yapan Almanya Şansölyesi Scholz, Ukrayna’ya asker gönderme tartışmalarına sinirlendiğini belirtirken diğer ülke liderlerinin de net mesajlar vermesi dikkati çekti.
Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, toplantının ardından basına yaptığı açıklamada Ukrayna’ya Avrupa barış gücü gönderilmesine ilişkin tartışmaların tamamıyla zamansız ve fazlasıyla yanlış olduğunu ifade etti.
Savaş devam ederken Ukrayna’ya Avrupa barış gücü gönderilmesinin söz konusu olamayacağına dikkat çeken Scholz, şunları kaydetti;
“Bu tartışmayı şu anda yapmak tamamen zamansız ve yanlış. Hatta bu tartışmaların beni sinirlendirdiğini de açık bir şekilde ifade etmek istiyorum. Bu tartışma, Ukrayna’nın onayı olmadan, henüz yapılmamış olan barış müzakerelerinin sonucu üzerine ve Ukrayna’nın masada olmadığı bir ortamda yapılıyor. Açık ve dürüst olmak gerekirse, bu son derece uygunsuz. Sonucun ne olacağını bilmiyoruz”
İngiltere Başbakanı Keir Starmer, ise Fransa’da gerçekleştirilen toplantının ardından basına yaptığı açıklamada Rusya’nın Ukrayna’ya yeniden saldırmasını engellemek için ABD tarafından güvence sağlanması gerektiğini söyledi.
Söz konusu olan şeyin sadece Ukrayna’nın geleceği değil bir bütün olarak Avrupa’nın varoluş meselesi olduğunu belirten Starmer, şu ifadeleri kullandı;
“Putin’i daha fazla saldırganlıktan alıkoyacak tek şey, Ukrayna’nın egemenliğini muhafaza eden kalıcı bir barış olacaktır. Ukrayna konusunda sürecin çok erken aşamasındayız. Avrupa üzerine düşen rolü oynamalı. Kalıcı bir barış sağlanırsa, İngiltere güçlerini diğer ülkelerle birlikte sahada görevlendirmeyi düşünmeye hazırım. Ancak bir ABD güvencesi olmalı. Çünkü, Rusya’yı Ukrayna’ya saldırmaktan etkili bir şekilde caydırmanın tek yolu, ABD’nin sağlayacağı bir güvenlik garantisidir”
Paris’teki toplantıya katılan Avrupalı liderler arasında, Avrupa basınına göre “fikir ayrılığına neden olduğu” iddia edilen, AB’nin Ukrayna’ya asker göndermesi olasılığı için İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, “Bunu düşünmek için erken, henüz barışın koşulları oluşmadı. Ukrayna’da halen savaş var. Orada ülkelerinin bağımsızlığını, güvenliğini, Avrupa modelini savunan askerler var.” diye konuştu.