Elazığ’ın Değirmenönü (Zerteriç) köyünde kış aylarının vazgeçilmez lezzeti orcik yapımı, asırlardır süregelen gelenekler çerçevesinde devam ediyor. Üzüm ve ceviz hasadının ardından köy halkı, orcik üretimi için mesaiye başladı. Üzümler sıkıldıktan sonra şıra, özel toprakla mayalanıyor ve kazanda kaynatılıyor.
Yüzeye çıkan “paf” temizlendikten sonra un eklenip bulamaç haline getiriliyor ve cevizler ipe dizilerek karışıma batırılıyor. Bu gelenek, köy halkının hem geçim kaynağı hem de kış aylarının vazgeçilmez lezzeti olmaya devam ediyor.
Emekli olduktan sonra 25 yıldır orcik ve pestil üretimini sürdürdüğünü belirten Tayfun Erdem, “Orcik sezonu başladı. Hemen hemen her gün yapıyoruz. Önce üzümü sıkıyoruz. Ondan sonra özel toprağından şıranın içerisine katıyoruz. Bunun ekşiliğini alıyor. Daha sonra üzümü kazana doldurup kaynatıyoruz. Bunun yüzüne çıkan pafını alıyoruz. Akşamdan kaynatıyoruz, sabaha kadar dinleniyor. Ondan sonra tekrar kazana çekiyoruz ve tekrar kaynatıyoruz. Akabinde un katıyoruz ve liviç yapıyoruz ve tekrar kazana dolduruyoruz. Bir saate yakın karıştırıyoruz. Ondan sonra orcik yapımına başlıyoruz. Üzüm ve ceviz kaliteli olacak. Özellikle şırasında oluşan o pafı almak lazım. Talep çok güzel. Bazen talepleri yetiştiremiyoruz bu da kaliteye bağlı. Genelde cevizli sucuk diyorlar bizim Elazığ’da ‘Orcik’ olarak geçiyor” dedi.