BM, Suriye’nin Halep kentinde BM’ye ait yardım konvoylarının saldırıya uğramasının ardından insani yardımlarını durdurma kararı almıştı. BM İnsani İlişkiler Ofisi’nden yapılan açıklamaya göre, BM’nin Suriye’de insani yardımlarına yeniden başlayacağı aktarıldı. Açıklamada, “Konvoyların hazırlıkları devam ediyor. Kuşatma altındaki ve ulaşması güç bölgelere yardım ulaştırılmaya en kısa sürede hazır olacağız” denildi.
Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) Suriye Temsilcisi Elizabeth Hoff, Şam’ın mahallelerine de tıbbi yardım sağlamaya hazırlandıklarını kaydederek, “Moadamiya’ya sağlık malzemelerini götürmeye hazırlanıyoruz. Kamyonlar bugün yükleniyor ve yarın yola çıkmaya hazırlanıyor” dedi.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN BM’DE BÖYLE KONUŞMUŞTU
Erdoğan, “Sığınmacılar için 12 milyar dolardan fazla harcadık. Bir o kadar da STK’larımız harcadı. Tüm dünyadan sadece 512 milyon dolar yardım aldık. Sığınmacıları kamp hayatına mahkum etmek istemiyoruz, 3 milyonun içerisinden 300 bini konteynır kentlerde misafir edilirken diğerleri değişik şehirlerde evlerde kalmaktadır” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriyelilere vatandaşlık verilmesi sürecini de anımsatarak, “Şehirlerde yaşayıp çalışmalarına izin veriyoruz. Vatandaşlık süreçlerini de başlattık. Sosyal risk problemini de getiriyor. Biz bu riski aldık, pişman değiliz. 15 bin Suriyeliye mesleki eğitim verip çalışma hayatına aldık” diye konuştu.
AB’ye sitem
Erdoğan, Türkiye’nin Avrupa Birliği ile imzaladığı Geri Kabul Anlaşması’na göre yükümlülüklerini yerine getirdiğini belirterek, “18 Mart 2016’da varılan mutabakatta ülkemize verilen sözler tutulmadı. Suriye krizinin başından beri yalnız bırakılan Türkiye bir kez daha yalnız bırakıldı. Biz üstesinden öyle veya böyle geleceğiz ama Avrupa ve uluslararası toplum, ortaya koyduğu tutarsızlığın hesabını veremez” dedi.
“Adil paylaşım olmadan bu krizin üstesinden gelemeyiz” diyen Cumhurbaşkanı, “Bu zirvenin yeni farkındalık oluşturarak yeni taahhütlere vesile olmasını diliyorum” diyerek sözlerini sonlandırdı.