Şanlıurfa’ya gelen 2 bin Suriyeli mülteci kamplarda yer bulmayınca Akçakale’nin Uğraklı köyüne sığındı. Mültecilerin sığınması için iş yerleri boşaltıldı, evlerin kapasitesi 100 kişiye çıkarıldı.
Yaklaşık 2 bin Suriyeli, ülkelerini terk ederek Şanlıurfa’ya geldi. İl merkezindeki kamplara başvuran Suriyeliler, gündüzleri Harran Konteynerkenti’nin kapısındaki tarlalarda beklerken geceleri donmamak için Akçakale’nin Uğraklı köyüne sığınıyor. Uğraklı köyüne sığınan Suriyeliler, köylülerin çözüm yöntemleriyle hayata tutunmaya çalışıyor. Taziye evi ve camilerde yer bulamayan Suriyeli mülteciler, hayırsever vatandaşların katkılarıyla evlerde barınmaya başladı. İhtiyaçlarını karşılamakta zorlandıklarını ifade Uğraklı köyü sakinleri, yetkililerin bir an önce mültecilere el uzatmasını bekliyor.
Suriyeli mültecileri ağırlamakta zorlandığını ifade eden ve evini 100 Suriyeliye açan köylü İmam Aygün, evlerindeki yatakları ve battaniyeleri Suriyelilere verdiklerini söyledi. Aygün, mültecilerin yemek sorununu köylüler olarak çözmeye çalıştıklarını vurguladı. Köylüler olarak düzenli bir şekilde Suriyelilerin ihtiyaçlarını gidermeye çalıştıklarını aktaran Aygün, Suriyeliler için seferber olduklarının altını çizdi. Sabah ve akşam olmak üzere günde 2 öğün yemek verdiklerini aktaran Aygün şunları kaydetti: “Yataklarını ve battaniyelerini köylüler olarak veriyoruz. Benim evimde şu anda 100 kişi kalıyor. Her evde ortalama 20-30 kişi bulunuyor. Bizim taziye evimiz, camimiz doldu. Köyde ortalama 2 bin kişi bulunuyor. Maddi ve manevi olarak çok zorlanıyoruz. Düzenimiz bozuldu şimdi. Ne yapacağımızı bilemiyoruz, kovsan bir türlü kovmasan bir türlü, bıraksan bir türlü ne yapacaksın. Bize 18 aile geldi. Evimizde yaklaşık 100 kişi barınıyor.”
Ülkelerinde katliamın yapıldığını dile getiren Suriyeli Ahmet Muhammed, kendi ailesinden 25 kişinin katledildiği belirtti. Esed askerlerinin yağdırdığı Scud füzelerinden kaçtıklarını aktaran Fatma El Mahmut ise uçakların yağdırdığı bombaların gözleri önünden hiç gitmediği ifade etti. Fatma El Mahmut, 200 kişilik akraba grubu olarak Şanlıurfa’ya geldiğini, evlerinin yıkıldığını kaydetti.
Bombardımanın izlerini hafızasından atamayan Küçük Nura El Hamdan de Beşar Esed’in bombalarının evlerini bombaladığını, bütün çocukların hayatını kaybettiği söyledi. Sözlerini tamamlayamayarak ağlayan küçük kız, evdeki herkesi de ağlattı.
Hayırsever köylülerin boşalttığı dükkanlarında konaklama imkanı bulan Mahmut El Cafer, bütün resmi yerlere başvurduklarını yeme, içme ve barınma yeri gösteremediklerini dile getirdi. Cafer, köylülerin dükkanlarını boşaltıp kendileri için barınma için yer verdiklerini anlattı. Mahallelinin kendilerine her türlü yardımda bulunduğunu ifade eden Cafer, böyle giderse köylülerin zor durumda kalacağını da ifade etti.
9 aylık hamile kadın 2 gün yürüdü
Suriye’nin İdlib kentinden 4 çocuğuyla yola çıkan 9 aylık hamile kadın, 2 gün süren zorlu yolculuğun ardından geldiği Gaziantep’te bir kız çocuğu dünyaya getirdi.
Nizip’e gelen 31 yaşındaki Fatma Mustafa, ambulansla götürüldüğü Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde 2,5 kilo ağırlığında bir kız çocuğu dünyaya getirdi.
Hastanede tedavisi süren Fatma Mustafa, gazetecilere yaptığı açıklamada, 4 çocuğuyla iki gün süren sıkıntılı yolculuğun ardından Türkiye’ye ulaşabildiklerini söyledi.
Hayat şartları zorlaşınca Suriye’nin İdlib kentinden ayrılmaya karar verdiklerini belirten Mustafa, kocasının nerede olduğunu bilmediğini, 4 çocuğunun da Nizip’teki çadır kentte tedavi altına alındığını ifade etti.
Sağlıklı bir doğum yaptığı için mutlu olduğunu ifade eden Mustafa, kendisine yardımcı olanlara teşekkür etti.
Anne ve bebeğin sağlık durumu iyi
GAÜN Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Prof. Dr Levent Elbeyli de hastanın risklerinin göz önüne alınarak doğumun üniversitede yapılmasının uygun görüldüğünü belirtti.
Hastanın sezaryenle doğum yaptığını ifade eden Elbeyli, sağlık durumunun iyi olduğunu, bebeğinde önlem amacıyla gözetim altına alındığını ifade etti.
Elbeyli, bebeğin kısa süre içinde yeni doğum yoğun bakım ünitesinden çıkarılarak annesine verileceğini kaydetti.
GAÜN Rektörü Prof. Dr Yavuz Coşkun ise hastanelerinde bugüne kadar çok sayıda Suriyeli’yi tedavi ettiklerini, böylelikle Suriyelilere komşuluk vazifelerini yerine getirdiklerini kaydetti.