MUĞLA – Durmuş Genç – Burak Alper Kuş
Türkiye’nin zeytin ağacı varlığının yüzde 14’ünün bulunduğu Muğla‘daki geçmişi 2 bin 800 yıl öncesine kadar dayanan ve şifa kaynağı olduğuna inanılan zeytin ve zeytinyağı sofraların vazgeçilmezi olma özelliğini sürdürüyor.
Muğla’da yöre halkının “yeşil altın” olarak adlandırdığı zeytinin hasadına başlandı. Topladıkları zeytinleri fabrikalarda sıktırdıktan sonra zeytinyağı elde eden çiftçiler, önemli miktarda para kazanıyor.
Muğla Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nazif Ekici, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Muğla ve ilçelerinde zeytin ve zeytinyağı üretiminin yaklaşık 35 bin çiftçinin geçim kapısı olduğunu, Muğla’da devletin verdiği destekle zeytin ağacı sayısı 17 milyona ulaştığını söyledi.
Ekici, il merkezi ve ilçelerinde aralık ve ocak ayları arasında bahçelerden tırmık ve sırıklarla toplanarak fabrikalara ulaştırılan, burada da zeytinyağına dönüştürülen zeytinin, halkın geçim kaynağı olmaya devam ettiğini ifade etti.
Üreticiler tarafından elle ya da silkme yöntemiyle toplanan zeytinlerin önce türlerine göre ayrıldığını belirten Ekici, “Bölgede bulunan zeytin işleme fabrikalarına götürülen ve işçiler tarafından huni adlı çukura dökülen zeytinler, makine sistemiyle yapraklardan temizleniyor, yıkanıyor ve kırıcıda ezilip kırılıyor. Buradan çıkan hamura, karıştırma ve yoğurmadan sonra su veriliyor, böylece posa ve şırası ayrıştırılıyor.” dedi.
“Dünyanın en eski ve kadim zeytin bölgelerinden biriyiz”
Zeytindostu Derneği Genel Sekreteri Atilla Totoş ise Muğla’nın dünyanın en eski zeytin bölgelerinden biri olduğunu söyledi.
Muğla’daki yaklaşık 2 bin 800 yıl öncesine dayanan pazar kurallarını anlatan duvar kitabelerinde 4 çeşit zeytinin alım ve satım fiyatları bulunduğunu ifade eden Totoş, “Bölgemizde değişik antik kentler var ve bu antik kentlerdeki gymnasiumlarda (spor okulu) yapılan spor müsabakalarda en yüksek ödül defne dalından taç ve bir miktar zeytinyağıydı. ‘Altın sıvının’ altın madalya olarak kullanılması bizim için çok büyük kıymet. Biz dünyanın en eski ve kadim zeytin bölgelerinden biriyiz.” diye konuştu.
Memecik zeytini
Son yıllarda yurt dışındaki yarışmaların hemen hemen hepsinden en yüksek puanları memecik zeytininin aldığını ifade eden Totoş, değişik ülkelerden zeytinyağı tadım uzmanlarıyla görüştüklerini ve Türkiye’den bir zeytinyağı söz konusu olduğunda, memecik zeytinini heyecanla söylediklerini aktardı.
Söz konusu zeytinin farkı bir aromaya sahip olduğunun altını çizen Totoş, “Dünyanın en zengin zeytin varlıklarından birine sahibiz. Muğla da bütün bunların içerisinde müstesna bir yere sahip. Çünkü Türkiye’de en çok dikilmiş zeytin ağacı memecik çeşididir. Aydın ve Muğla’nın hemen hemen tamamı, İzmir’in önde gelen zeytin bölgelerinde ağırlıklı memecik zeytini var. Memecik zeytini, olağanüstü bir yapıya sahiptir. Değişik aromaları bünyesinde içerir ve insanlar hayranlıkla memecik zeytinini takip ederler.” dedi.