Bulunamadı...
Tüm Sonuçları Görüntüle
Pazar, Haziran 15, 2025
Kanal 5
  • ANA SAYFA
  • GAZİANTEP
  • ANKARA
  • DOĞU-GÜNEYDOĞU
  • TÜRKİYE
  • DÜNYA
  • SİYASET
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • YAŞAM
  • KÜLTÜR
  • SPOR
  • PROGRAMLAR
  • KURUMSAL
    • İLETİŞİM
    • İNSAN KAYNAKLARI
    • KÜNYE
    • KATALOG
Kanal 5
Bulunamadı...
Tüm Sonuçları Görüntüle
Pazar, Haziran 15, 2025
Kanal 5
  • ANA SAYFA
  • GAZİANTEP
  • ANKARA
  • DOĞU-GÜNEYDOĞU
  • TÜRKİYE
  • DÜNYA
  • SİYASET
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • YAŞAM
  • KÜLTÜR
  • SPOR
  • PROGRAMLAR
  • KURUMSAL

Gardrop Atatürkçülüğü…

• Kanal 5
12 yıl önce
• Genel
A A

CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar’ın, kıyafet serbestisine rağmen Atatürk tişörtü giyen öğrencilerin okula alınmadığı iddialarına cevap veren Bakan Ergin, ”Gardrop Atatürkçülüğünü kabul etmiyoruz. Atatürk’ün istismarına dönük uygulamaları da tasvip etmiyoruz, kabul etmiyoruz” dedi.

Kamuoyunda ”4. Yargı Paketi” olarak bilinen İnsan Hakları ve İfade Özgürlüğü Bağlamında Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nın görüşülmesine TBMM Genel Kurulu’nda başlandı.

Tasarının tümü üzerinde konuşma yapan Adalet Bakanı Ergin, Türkiye’nin, Rusya’dan sonra Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) aleyhinde en çok başvuru yapılan ve ihlal kararı verilen ülke olduğunu kaydetti.

Ergin, 31 Ocak 2013 itibarıyla AİHM’de Türkiye’ye karşı yapılan başvuru sayısının 16 bin 700 olduğunu ve bu sayının AİHM’e yapılan toplam başvuruların yaklaşık yüzde 13.2’sini oluşturduğunu belirtti. Sadullah Ergin, 1959’dan bu yana Türkiye aleyhine 2 bin 521 ihlal kararı verildiğini ifade etti.

Ergin, Adalet Bakanlığı bünyesinde kurulan İnsan Hakları Tazminat Komisyonu’na yapılacak başvurularla AİHM’de görülen 4 bin civarındaki dosyanın gündemden düşürülmesinin beklendiğini ifade etti.

”İfade özgürlüğü en temel haklardan”

Türkiye aleyhinde verilen ihlal kararlarının önemli kısmının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) ifade özgürlüğünü düzenleyen 10. maddesinden kaynaklandığını anlatan Ergin, ”Toplumun ürettiği ortak iyiye saldırı, toplumsal güvenliğe yakın ve somut tehlike oluşturmadığı sürece her fikre, her inanışa, her düşünceye en geniş ifade zemini sağlanmalıdır. Demokrasi fikrinin, ifade özgürlüğü talebinin olabildiğince dar, güvenlik ihtiyaçlarının ise belirsiz genişlikte ele alınmasına tahammül yoktur” diye konuştu.

Terörle Mücadele Kanunu’ndaki değişiklikler

Terörle Mücadele Kanunu’nda (TMK) yapılması öngörülen değişikliklerden de bahseden Ergin,
”Yapılması öngörülen düzenlemeyle propaganda, terör örgütlerinin cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösterecek veya bu yöntemleri övecek, başvurmayı teşvik edecek şekilde yapılması durumunda suç olarak kabul edilecektir. Böylece suçun unsurlarının daha somut hale getirilmesi ve ifade özgürlüğü alanında AİHM standartlarıyla uyum sağlanması amaçlanmaktadır” dedi.

Ergin, Türk Ceza Kanunu’nda da aynı çerçevede değişiklik yapıldığını kaydetti.
AİHM’nin, Ceza Muhakemesi Kanunu’nun (CMK) yargılamanın yenilenmesini öngören 311. maddesinden kaynaklanan Türkiye aleyhinde 221 ihlal kararı verdiğine dikkati çeken Ergin, talep ettiği halde yargılaması yenilenmeyen 221 dosyadaki kişilerin yeniden yargılanmasının yolunun açılacağını söyledi. Ergin, böylece 221 dosyanın AİHM’de gündemden düşeceğini ve Türkiye’nin elinin rahatlayacağını ifade etti.

Ergin, şöyle devam etti:

”Bugün görüşmeye başladığımız tasarı, bu adımların bir parçasıdır. Yasalaşması halinde Türkiye’nin insan hakları ve ifade özgürlüğü karnesini olumlu etkileyecek önemli düzenlemeler içermektedir. Bazı beklentileri karşılamadığı gerekçesiyle tasarıyı olumsuz karşılamak, içerdiği önemli düzenlemeleri görmezden gelmek doğru olmadığı gibi, içi boş olduğu eleştirileri de insaflı ve gerçekçi değildir. Bu tasarı, ülkemiz hakkında AİHM tarafından verilen ihlal kararlarının değerlendirilmesiyle şekillenmiş, içeriği ve amacı bu doğrultuda belirlenmiştir.”

”Gardırop Atatürkçülüğü”

Daha sonra milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Ergin, CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar’ın, kıyafet serbestisine rağmen Atatürk tişörtü giyen öğrencilerin okula alınmadığı iddialarına cevap veren Ergin, ”Gardrop Atatürkçülüğünü kabul etmiyoruz. Atatürk’ün istismarına dönük uygulamaları da tasvip etmiyoruz, kabul etmiyoruz” dedi.

”Arınç’a suikast soruşturması sürüyor”

Ergin, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a suikast iddiasına ilişkin soruşturmanın Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından sürdürüldüğünü dile getirdi.
Terör olaylarının, can kayıplarının, akan kanın, gözyaşının faillerinin temize çekilmesiyle ilgili çalışmanın söz konusu olmadığını vurgulayan Ergin, ”Çalışma, bugüne kadar akan kanın bundan sonra akmaması içindir, acıların bundan sonra yaşanmaması, işlenen suçların bundan sonra işlenmemesi içindir” dedi.

  • Facebook'ta paylaşmak için tıklayın (Yeni pencerede açılır) Facebook
  • X'te paylaşmak için tıklayın (Yeni pencerede açılır) X
  • WhatsApp'ta paylaşmak için tıklayın (Yeni pencerede açılır) WhatsApp
Bulunamadı...
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • Ana Sayfa
  • Tüm Haberler
  • Gaziantep
  • Ankara
  • Doğu-Güneydoğu
  • Türkiye
  • Dünya
  • Siyaset
  • Sağlık
  • Ekonomi
  • Yaşam
  • Kültür
  • Spor
  • Programlar
  • Kurumsal
    • İletişim
    • İnsan Kaynakları
    • Katalog
    • Künye

© 1994 - 2022 Kanal5 Tüm Hakkı Saklıdır

»
«