ANKARA
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından Zeytin Dalı Harekatı‘nın başlangıcından bu yana PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ’e ait 924 hedef, hava harekatlarıyla imha edildi.
Genelkurmay Başkanlığından yapılan haftalık bilgilendirmede, Suriye’nin kuzeybatısındaki Afrin bölgesinde, PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ’a mensup teröristleri etkisiz hale getirmek, dost ve kardeş bölge halkını bunların baskı ve zulmünden kurtarmak üzere 20 Ocak saat 17.00’den itibaren “Zeytin Dalı Harekatı”nın başladığı hatırlatıldı.
Harekatın Türkiye’nin uluslararası hukuktan kaynaklanan hakları, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) terörle mücadeleye yönelik kararları ve Birleşmiş Milletler (BM) Sözleşmesi’nin 51’inci maddesinde yer alan “meşru müdafaa hakkı” çerçevesinde yürütüldüğü belirtilen bilgilendirmede, faaliyetlerin ayrıca Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygılı olarak icra edildiği bildirildi.
Bilgilendirmede, harekatın planlama ve icrasında sadece teröristler ve bunlara ait barınak, sığınak, mevzi, silah, araç ve gereçlerin hedef alındığı, sivil/masum kişiler ve çevrenin zarar görmemesi için her türlü dikkat ve hassasiyetin gösterildiği vurgulandı.
Aynı zamanda harekatın başlangıcından itibaren, harekat alanında bulunan dini ve kültürel yapılar, tarihi eserler ve arkeolojik kalıntılar ile kamu yararına faaliyet gösteren tesislerin de kesinlikle TSK unsurlarının hedefleri arasında bulunmadığı ifade edildi.
Hava Kuvvetleri tarafından, uluslararası hukuk ve anlaşmalarca yasaklanmış mühimmatın kullanılmadığına dikkati çekilen bilgilendirmede, bu tür mühimmatın, TSK envanterinde bulunmadığı, kara ateş destek vasıtalarının da aynı esaslarla hareket ettiği bilgisi verildi.
Kullanılan silah ve mühimmat dahil tüm faaliyetlerin, Silahlı Çatışma Hukuku’na uygun ve meşru zeminlerde yürütüldüğüne işaret edilen bilgilendirmede, Zeytin Dalı Harekatı’nın başlangıcından bu yana PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ’a ait 924 hedefin hava harekatlarıyla imha edildiği açıklandı.
Harekat kapsamında, şu ana kadar bölgeden elde edilen bilgilere göre, en az 2434 PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ terör örgütü mensubunun etkisiz hale getirildiği kaydedilen bilgilendirmede, teröristlerle girilen çatışmalarda bugüne kadar da 41 Mehmetçik’in şehit düştüğü, 199 askerin yaralandığı bildirildi.
Bilgilendirmede, yaralanan 63 askerin ise tedavilerinin tamamlandığı ve görevlerine döndükleri ifade edildi.
TSK tarafından yürütülen tüm faaliyetlerin, geçmişte olduğu gibi bugün de kendisine duyduğu öz güven ile şeffaf bir şekilde yürütüldüğü anlatılan bilgilendirmede, “Zeytin Dalı Harekatı bölgede barış ve istikrarı sağlamak üzere tüm teröristlere karşı, ahlaki değerler ve uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde en son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar aynı azim ve kararlılıkla sürdürülecektir.” ifadesine yer verildi.
Yurt içi ve Irak’ın kuzeyinde yürütülen operasyonlar
Bilgilendirmeye göre, 24 Şubat-2 Mart tarihlerinde terör örgütü PKK/KCK’nın barınma alanı ve yurt içine geçiş güzergahı olarak kullandığı Şırnak, Siirt, Diyarbakır ve Bitlis ile Irak’ın kuzeyinde yürütülen orta ve küçük çaplı operasyonlara da aralıksız devam edildi.
Operasyonlarda 17 teröristin etkisiz hale getirildi, 9 piyade tüfeği, üçer keskin nişancı tüfeği ve av tüfeği, birer makineli tüfek ve tabanca, bir roketatar ile 21 mühimmat ve 21 sevk fişeği, 56 bin 796 muhtelif hafif silah mühimmatı, 15 el bombası, bir havan mühimmatı, 2 antipersonel mayın, bin 278 kilo amonyum nitrat, 7 fünye, 20 muhtelif şarjör, birer telsiz ve gece görüş dürbünü, 4 el dürbünü ve el yapımı patlayıcı yapımında kullanılan 25 LPG tüp ele geçirildi.
Teröristlerce kullanılan 23 silah mevzisi, sığınak, barınak, mağara ve depo bulunarak kullanılamaz hale getirilirken, 12 el yapımı patlayıcı da imha edildi.
Denetim ve kontroller sonucunda sınırlardan yasa dışı geçiş yapmaya çalışan 7 bin 402 kişi güvenlik güçlerince yakalandı. Terör örgütü PKK/KCK’nın en önemli finans kaynaklarından kaçakçılık ve uyuşturucuyla mücadeleye yönelik hudut hattında alınan tedbirler ve yürütülen operasyonlar neticesinde ise kaçak olduğu belirlenen 49 bin 300 paket sigara, 700 litre akaryakıt ve 8 cep telefonu ele geçirildi.
Fırat Kalkanı Harekatı
Fırat Kalkanı Harekatı’nda, TSK tarafından desteklenen Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) yoğun ve kararlı mücadelesi sayesinde Azez ve Cerablus arasında bulunan 243 meskun mahal ve 2 bin 15 kilometrekarelik alan kontrol altına alınmıştı.
Bab bölgesinde patlayıcı ve mayın arama ve temizleme çalışmaları sürdürülürken, PKK/KCK/PYD/YPG ve DEAŞ unsurlarının Afrin’den doğuya, Münbiç’ten batıya doğru gerçekleştirdikleri saldırıları durdurmaya yönelik tedbirlerin uygulanmasına hassasiyetle devam ediliyor.
Bu kapsamda özellikle Azez-Mare ve zaman zaman da Münbiç bölgesinden yapılan taciz ve saldırılara meşru müdafaa kapsamında karşılık verilirken, bölgede yürütülen normalleşme çalışmalarına katkı sağlanıyor.
İdlib bölgesi
İdlib bölgesinde ise Astana görüşmeleri kapsamında ateşkesin etkinliğinin artırılması, çatışmaların sona erdirilmesi, insani yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması, yerlerinden edilenlerin evlerine dönüşü için uygun şartların sağlanması ve ihtilafın barışçıl yollarla çözülmesi için uygun koşulların oluşturulmasına destek sağlamak amacıyla TSK birliklerinin, Gerginliği Azaltma Kontrol Gücü olarak görev yapıyor.
Bu kapsamda, 13 Ekim 2017’de 1 Numaralı Gözlem Noktası, 23 Ekim 2017’de 2 Numaralı Gözlem Noktası, 19 Kasım 2017’de ise 3 Numaralı Gözlem Noktası, 5 Şubat 2018’de 6 Numaralı Gözlem Noktası, 9 Şubat 2018’de 7 Numaralı Gözlem Noktası, 15 Şubat’ta ise 8 Numaralı Gözlem Noktası tesis edilmişti. Diğer Gözlem Noktalarının açılarak faaliyete geçirilmesine yönelik çalışmalar devam ediyor. TSK unsurlarının bölgedeki görevlerini Astana görüşmelerinde garantör ülkelerce mutabık kalınan angajman kuralları çerçevesinde sürdürüyor.
Muhabir: Barış Gündoğan