ELAZIĞ – İSMAİL ŞEN
Türkiye’de, ‘‘yalancı bahar” olarak tabir edilen dünya genelindeki küresel ısınma ve bazı bölgelerde yaşanan arı hastalıkları nedeniyle bu yıl arıların bal mesaisine ”2 milyon kovan” kayıpla başladığı bildirildi.
Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yalancı bahar dolayısıyla bu yıl kış aylarında görülen toplu ölümler sebebiyle arı kolonilerinde yüzde 30 civarında bir kayıp yaşadıklarını kaydetti. Şahin, arı kolonilerindeki toplu ölümlerin başta ABD olmak üzere Avrupa ülkelerinde de görüldüğünü belirtti.
Bu yıl ciddi oranda bir arı kaybı yaşadıklarını dile getiren Şahin, özellikle Türkiye’deki arıcıların kışlak olarak kullandığı Akdeniz ve Ege bölgelerinde kışın ortasında havaların ısınması dolayısıyla baharın geldiğini sanan arıların kış uykusundan uyanarak faaliyetlerine erken başladığını, daha sonra havaların tekrar soğuması nedeniyle direnci düşük kovanlarda arı ölümlerinin yaşandığına dikkati çekti.
“Geçen yıl kuraklıktan dolayı yeteri kadar bal toplayamayan arıların kış ayına zayıf kolonilerle girmesinin de bunda etkisi oldu. Yaptığımız incelemelerde birliğimize kayıtlı 7 milyon kovan arıdan yaklaşık 2 milyon adedinin boşa çıktığını tespit ettik.” diyen Şahin, toplu arı ölümlerinin nedeninin her ne kadar yalancı bahar olarak görülse de bununla ilgili Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlükleri ve üniversiteler ile iş birliği halinde tespitlerinin devam ettiğini aktardı.
Son yağışlar Türkiye florasını olumlu etkiledi
Arı kolonilerinde yaşanan toplu ölümlere rağmen mayıs ayı içerisindeki yağışların Türkiye florasını olumlu yönde etkilediğini ifade eden Şahin, yağışların haziranda da devam etmesi halinde gür bitki örtüsü ile verimli bir bal sezonu beklediklerini vurguladı.
Arılar normal mesaisine mart ayında başlıyor
Elazığ Arıcılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Fırat Canbay da kentte bin 200 arıcının 70 bin kovan arıyla yetiştiricilik yaptığını ancak toplu arı ölümleri nedeniyle yaklaşık 20 bin kovan arının telef olduğunu söyledi.
Türkiye’nin toplam bal üretiminin yaklaşık yüzde 70’ini çiçek balı, yüzde 30’unu ise çam balının teşkil ettiğini anlatan Canbay, ”Arılarımız normal olarak mart ayı itibarıyla mesaisine başlıyor. Bu mesai ekim ve bazen kasım ayına kadar devam ediyor. Arı yetiştiricisi de arısına paralel yoğun mesaisine başlıyor. Arıcılarımız şu an bahar çalışması altında arılarını bal için konaklayacağı bölgelere naklediyor.” ifadelerini kullandı.
”2017 yılından ümitliyiz”
Kentte 2015 yılında 519 ton bal üretimi gerçekleştirmelerine rağmen geçen yıl bal verimindeki azalış nedeniyle üretimin 350 tona düştüğünü aktaran Canbay, 2017 yılından daha ümitli olduklarını belirtti.