Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği tarafından düzenlenen, 6. İstanbul Moda Konferansı ve Ödül Töreni’ne katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Yeter ki bizi içeriden vurmasınlar. Bakın biz içeriden vurulmasaydık, şuanda 4 yıl önce Marmaray’ı açacaktık. Ama bizi içeriden vurdular, Marmaray’ı bitiremedik” dedi.
Başbakan Erdoğan, Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği tarafından düzenlenen, 6. İstanbul Moda Konferansı ve Ödül Töreni’ne katıldı. Burada yaptığı konuşmada, yapılan ödül töreninde ödül alan sanayicilerin başarılarının devamını temenni eden Erdoğan, onların başarılarının devamının, Türkiye’nin dünyadaki tanıtımında ve güç bulmasında çok farklı bir yeri inşa etmekte olduğunu kaydetti.
-“BU RAKAM ÇOK KOMİK BİR RAKAM”-
16 Mayıs’ta ABD’ye yapacağı ziyaretin içeriği hakkında da bilgi veren Erdoğan, “Dış politika dışında, özellikle iç politikayla ilgili gündemimizin en önemli maddesini, bu ekonomik ilişkilerde endüstriyel bölgeler konusu teşkil edecektir. Amerika’nın bildiğiniz gibi bizimle olan şuandaki dış ticaret hacmi 20 milyar dolar civarında. Tabi bu rakam çok komik bir rakam yani Türkiye-Amerika ilişkilerinde 20 milyar dolar gibi bir dış ticaret hacmi asla savunulacak bir rakam değil. Rusya Federasyonuyla çok çok gerilerden gelmiş olmasına rağmen şuanda 35 milyar doları aşan bir dış ticaret hacmine sahibiz. Bunu tabi Sayın Başkanla konuşacağız, tartışacağız. “Neler yapabiliriz, bu ilişkileri daha ileri noktalara nasıl taşırız’ bunları konuşacağız” şeklinde konuştu.
-“10 ULUSLARARASI MARKAYI OLUŞTURMAK ZORUNDAYIZ”-
Hazır giyim sektöründe ve tekstil sektöründe, diğer ülkelerden geride olunduğunu kabul etmediğini aktaran Erdoğan, diğer ülkelerle başa baş yarışır noktada olduklarını söyledi. Sanayicilere, “pazar payını kapma yarışında” daha da hızlanmaları gerektiği tavsiyesinde bulunan Erdoğan, kendilerinin bu konuda üzerlerine ne düşüyorsa yapacaklarını vurguladı. Hazır giyim sektöründe Türkiye olarak, eşsiz bir iş gücüne ve kalifiye çalışan profiline sahip olunduğunu anlatan Erdoğan, “Dönemsel olarak belki inişler çıkışlar yaşadık. Ama şuanda böyle bir noktada değiliz. 1980lerden itibaren hızlı bir yükseliş içine giren sektör sonraki dönemlerde dünyadaki siyasi ve ekonomik gelişmelere paralel olarak kimi zaman yükseldi, kimi zaman sıkıntılı süreçler yaşadı. Bugün de sektörün önemli sorunları olduğunu biliyorum” dedi. Başbakan Erdoğan, kendisinin ve bakanların tekstil sektörünün sorunlarının üzerine düşerek, çözüm önerileri geliştirip, bu çözüm önerilerini uygulamaya soktuklarını söyledi. Hükümet olarak hazır giyim sektörünü, Türkiye’nin lokomotifi olarak muhafaza edeceklerini söyleyen Erdoğan, “Ekonomi Bakanlığımız kanalıyla son yıllarda sektöre özellikle de markalaşmaya, çok önemli destekler sağladık. Bunlardan biri Devlet destekli ilk ve tek markalaşma programı olan Turquality desteğini ortaya koyduk ve devam ettireceğiz.” diye konuştu. Marka oluşturmanın öneminin altını çizen Erdoğan, “Hem mevcut sorunları aşmak hem 2023 hedeflerini yakalamak amacıyla, önümüzdeki 12 yılda, millet olarak, ülke olarak en az 10 uluslararası markayı oluşturmak zorundayız. Bizim ülke olarak böyle bir gücümüz, böyle bir potansiyelimiz, en önemlisi de bunu başaracak, gerçekleştirecek özgüvenimiz var” ifadelerini kullandı.
Erdoğan, yurtdışından gelen devlet adamlarının, İstanbul’u dünyanın en önemli moda merkezlerinden biri haline getirmeyi konuştuğunu aktardı.
-“YETER Kİ BİZİ İÇERİDEN VURMASINLAR”-
İstanbul’a yapılacak 3. havalimanın ihalesinin 5 yerli firma tarafından alındığını anımsatan Erdoğan bu hava limanının inşaatının 2017 yılında biteceği bilgisini verdi. Yapılacak hava limanı için kendilerine “nasıl bitecek bu” sorusunun sorulduğunu söyleyen Erdoğan, şöyle devam etti:
“Bu gününe kadar olanları nasıl bitirdiysek, bunu da öyle bitireceğiz. Yeter ki bizi içeriden vurmasınlar. Bakın biz içeriden vurulmasaydık, şuanda 4 yıl önce Marmaray’ı açacaktık. Ama bizi içeriden vurdular, Marmaray’ı bitiremedik. Ne zaman bitecek? 29 Ekim’de bitecek. 29 Ekim’de inşallah Marmaray’ı açacağız ve Londra’yı Pekin’e bağlayacağız. Bir diğer önemli adımda, “olmaz, yapılamaz’ dedikleri 3. köprüdür. 29 Mayıs’ta da onun temelini atıyoruz inşallah” diye konuştu.
[divider] ARŞİVDEN MARMARAY GÖRÜNTÜLERİ [/divider]