İSTANBUL – İbrahim Halil Çekici
Satrançta yıllardır Türkiye birinciliğini kimseye kaptırmayan ve son olarak kendi yaş grubunda dünya üçüncüsü olarak bronz madalya kazanan 11 yaşındaki Elif Keskin, “hayatının olmazsa olmazı” satrancı, hızlı düşünme, sabırlı olma ve sorunlara farklı çözümler üretme oyunu olarak tanımlıyor.
Anaokulu çağında satranca başlayan Keskin, ailesinin ve antrenörünün de desteğiyle kısa sürede il genelindeki satranç turnuvalarında iyi dereceler almaya başladı. Satranca başlama hikayesini ve sonrasındaki yaşadıklarını AA muhabirine anlatan Keskin, satrancı 6 yaşındayken ağabeyinden öğrenmeye çalıştığını anlattı.
Satrançta, taşların hareketlerini ve basit hamlelerini ağabeyinin kendisine öğrettiği belirten Keskin, “Okulda bunu arkadaşlarıma anlatırken, istekli olduğumu gören anaokulu öğretmenim bana ders vermeye başladı. Sonra satranç macerası başladı. İlgimi ve yeteneğimi fark eden annem satranç dersleri almam için beni teşvik etti ve destek oldu.” diye konuştu.
“Öz güvenimin gelişmesine olumlu katkıda bulunuyor”
Okuldaki satranç kulübünde satranca devam ettiğini anlatan Keskin, okullar arasındaki turnuvalarda aldığı dereceler üzerine milli takıma davet edildiğini söyledi.
Satrancı, hızlı düşünme, sabırlı olma ve sorunlara farklı çözümler üretme oyunu olarak olarak tanımlayan Elif Keskin, satrancın, hayatındaki “olmazsa olmaz” olduğunu ifade etti.
Satrancın, karşısına çıkan bütün sorunlara çözüm üretmesini sağladığını anlatan Keskin,”Satranç, hızlı ve doğru düşünebilmemi ve zamanımı iyi kullanabilmemi sağlıyor. Cesaretim karar verirken artıyor ve sonuç olarak gelen başarı öz güvenimin gelişmesine olumlu katkıda bulunuyor. Satrançta amaç görünürde şahı tutsak etmek köşeye sıkıştırmaksa da bence kişinin dikkat konsantre ve düşüncesini bir arada yönetebilmesidir. Tabii bunu başarmak hiç kolay değil. Satrançta çalışmalarımı gereken şekilde planlı yapabilirsem büyük usta olmak en büyük hayalim. Satranç ile ilgili çalışmalar yapmak ve öğrenciler yetiştirmek istiyorum. Türkiye’den kadın usta oyuncu olmak bana çok mutluluk verir.”şeklinde konuştu.
Satranç antrenörü Aydın: “Çok saldırgan bir stili var”
Satranç antrenörü Hakan Aydın, Elif’le 4 yıl önce turnuvalarda tanıştığını belirterek, “Henüz 8 yaşındaydı, saldırgan bir stili vardı, hızlı bir şekilde gelişmek için bütün mental altyapıya sahipti. Birlikte çalışmaya karar verdik.” dedi.
Elif Keskin’in güçlü yönlerine değinen Aydın, “Başarı için yetenek tek başına yeterli değildir. Doğru, disiplinli, sabırlı ve sürekli çalışmak gerekir. Uzun ders saatlerinden sonra bile çalışma isteğinde hiçbir azalma ortaya çıkmıyor. Ödevler konusunda da son derece disiplinli, verilen ödevleri hiç aksatmadan yapıyor ve bu konuda gerekli öz disipline sahip.” diye konuştu.
Aydın, Elif’in Romanya’daki turnuvada son turda kaçan dünya şampiyonluğundan sonra ilk ciddi hedefinin dünya şampiyonu, sonrası içinse WGM yani bayan büyük usta unvanını kazanmak olduğunu ve bunun için disiplinli bir şekilde çalışmaya devam etmesi gerektiğini ifade etti.
Elif’in satrancı ağabeyinden öğrendiğini ve çalışarak onu geçtiğini anlatan Keskin, çocuklarını bu konuda çok desteklerini anlattı.
Keskin, katıldıkları yurt dışı turnuvalarda maddi zorluklarla karşılaştıklarının altını çizerek, “Bu konuda devlet büyüklerimizden, özel sektörden destek bekliyoruz. Buna hakikaten güç yetirmek mümkün değil. Federasyon turnuvalarda Elif’e destek oluyor ama ben kendi masrafımı kendim karşılıyorum. Türk bayrağını dalgalandırmak, orada hepimizin gururunu okşayan o İstiklal Marşı’nı ayakta okutabilmek bugün gerçekten göğsümüzü kabartan en önemli olaylardan biri. Ağlayarak izledi tüm Türkler. çünkü çok mutlu oluyoruz Türkiyeyi temsil ettiği için.” şeklinde konuştu.