BALIKESİR – Seyhan Kırıcı
Balıkesir’in Sındırgı ilçesinde, ustasından dondurma, kayınpederinden tatlı yapmayı öğrenen, lakabı adeta marka haline gelen 50 yaşındaki Ali Özdemir‘e vatandaşlar “Tatlıcı Ali Dayı” diye hitap ediyor. Yanında çırak olarak başladığı ustasından dondurma, kayınpederinden de tatlı yapmayı öğrenen Özdemir, 37 yıldır her sabah saat 04.00-05.00’te güne başlayıp, ürünlerini hazırlıyor.
Özdemir, AA muhabirine, çocukların genelikle dondurma, büyüklerin ise tatlı tercih ettiğini belirterek, küçük yaşta öğrendiği işini 37 yıldır aksatmadan sürdürdüğünü söyledi.
Özdemir, “Dondurma işi bana ustamdan kaldı. Küçük yaşta babam beni çırak diye göndermişti. Tatlı işini de rahmetli kayınpederimden öğrendim. Tek başıma 37 yıldır Sındırgı’da bu işi aktif bir şekilde yapmaktayım.” dedi.
Kaliteli yağ, un ve süt kullanıyorum”
Ürünlerinin 37 yıldır aynı lezzete olmasının kullandığı malzeme ve ölçülerden kaynaklandığını aktaran Özdemir, dondurma ve tatlıları ustalarından gördüklerini aynı şekilde yapmaya özen gösterdiğini ifade etti. Özdemir, şöyle konuştu:
“Ürünlerim günlük yapılıyor. Malzemeler de günlük. Kaliteli yağ, un ve süt kullanıyorum. Özelikle süt direkt üreticiden günlük alınıyor. Çünkü tatlının ham maddesi su, süt, yumurta, şeker. Tulumba ve irmik tatlısı için un ve irmik kullanıyorum. Bu tatlıları 200 derecede 1 saat kadar pişiriyorum. Dondurmada da önce sütü alıp, kaynatıyorum. 120 dereceye gelene kadar kaynatıyorum. Daha sonra salebini, şekerini katıyorum. Soğutmaya bırakıyorum. Soğuduğunda makineye atıyorum ve kıvama gelmesini bekliyorum.”
Satış için genelde pazar yerlerini tercih ettiğini dile getiren Özdemir, “Günlük ortalama 70-80 kilogram tatlı, 60-70 kilogram kadar da dondurma satıyorum. Şu anda limonlu, karamelli, kahveli, sade, çilekli, orman meyveli ve frambuazlı olmak üzere 7 çeşit dondurmamız var.” diye konuştu.