KARS-Cüneyt Çelik
Erzincan‘ın Refahiye ilçesinde vatandaşlarca bulunup Kars‘taki rehabilitasyon merkezinde koruma altına alınan “Gece” adlı yavru bozayı, kendisini adeta bebek gibi besleyen merkezdeki görevlilerin maskotu oldu.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Erzincan Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekiplerince teslim alınan yavru bozayının bakımı, Kars’taki Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezinde bakıcılar tarafından yapılıyor.
Özel odada bebek gibi bakımı yapılan “Gece” adlı bozayı yavrusu, koruma altına alındığı merkezde çocuklar gibi yaramazlık yaparak bakıcılarıyla keyifli anlar yaşıyor.
Bakıcılarının bir süre biberonla beslendikten sonra kaptan beslenmeye alıştırılan Gece, 24 saat gözetim altında tutuluyor.
Orman ve Su İşleri Kars Şube Müdürü Murat Doğanay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 2 ay önce Erzincan’da vatandaşlarca bulunan yavru ayının Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekiplerince Kars’a getirildiğini anlattı.
Minik Gece’nin bakımın halen Kars’taki rehabilitasyon merkezinde sürdürüldüğünü ifade eden Doğanay, “Yavru ayı, kurum elemanlarımızca Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezine getirildi. 2 aydır burada besledik, büyüttük. Burada çalışanlar yavru ayıya ‘Gece’ ismini verdiler. Bakıcılarımız gönüllülük esasına göre yavru ayıyı bebek gibi özene bezene besliyor.” dedi.
Merkezin Müdürü Doç. Dr. Erdoğan Uzlu da “Gece”nin bebeklik dönemini bakıcısıyla atlattığını belirtti.
Uzlu, yavru aynının bakımının halen özenle devam ettiğini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Gece, kendi ihtiyaçlarını giderebilecek, özellikle gıda alımlarına dair yeteneklerini kazandı. Merkezimizdeki olanakları sonuna kadar kullanarak gönüllü öğrencilerimizin özverisiyle artık yavru ayı yaşamını kendi başına idame edebilecek kadar büyüdü. Yaklaşık 3,5-4 aylık oldu aslında yavru ayılar doğada 15-18 aya kadar hatta 2 yaşına kadar anneleriyle bütün alışkanlıklarını iç güdüsel yeteneklerini geliştirmek zorundalar. Burada öyle bir şansı yok merkez olanaklarımızla da yaklaşık 4-5 aylık bu yetenekleri oluşuncaya kadar, geliştikten sonra Bakanlığın uygun gördüğü bir birime nakli yapılacak.”