İran’dan getirilen karpuzlar tezgahların süslemeye başladı.Bursa’da kilosu 3.50 TL’den satılan İran karpuzları vatandaşın damak zevkine sunuluyor.
Manavlar yerli karpuz piyasaya çıkmadığı için İran karpuzunu fiyatından dolayı müşterilerin tadımlık aldığını belirtiyor.
Nilüfer ilçesinin Beşevler Mahallesi’nde karpuz tezgahı bulunan Burhan Planalı, bu mevsimde genelde İran karpuzunu özellikle aşeren kadınların aldığını söyledi.
Adana karpuzu çıkana kadar İran karpuzu satmaya devam edeceklerini belirten Planalı, “Üç beş güne kadar Antalya sera karpuzu çıkacak. Fakat yüzde yüz kabak aşısı olduğu için Adana karpuzu çıkana kadar biz İran karpuzu satmaya devam edeceğiz.
İran’da kabak aşısı ile üretim yapmak yasak. Türkiye’de üç yıl öncesine kadar yüzde seksene varan kabak aşısı üretimi vardı. Şu anda yüzde elliye kadar düştü. Kabak aşılı karpuzlardan müşteri memnun kalmıyor, karpuz yediğini anlamıyor” dedi.
Bu sene İran karpuzu 4.50 TL’den satışa sunulmaya başladı. Şu anda 3.50 liraya kadar düştü. Yerli karpuzun çıkması ile bu fiyat daha da düşecektir.
Yerli karpuzun fiyatı ise geçen yıl 0.75 TL’ye kadar düşmüştü. Bu yıl da fiyatların o civarda seyretmesini bekliyoruz. Şu anda bir karpuz 6 kilo ile 15 kilo arasında değişiyor.
Kilosundan dolayı fiyatı yüksek gelen müşterilerimize karpuzun yarısını kesip o şekilde de satıyoruz” diye konuştu.