AK Parti Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin, Anayasa yazımına başlarken ön yargılarla, hükümlerle hareket edilmesi halinde sonuç almanın zor olacağını belirtti. Şahin, “Şimdi, önümüzde 25 bin öneri var. Bütün bunlardan da esinlenerek, yararlanarak çağdaş anlamda, temel hak ve özgürlükleri önplana çıkaran bir metni ortaya koymaya çalışacağız” dedi.
Anayasa Uzlaşma Komisyonu yeni Anayasa yazımı için toplandı. Meclis Ek Binasındaki Uzlaşma Komisyonu toplantısına gelişinde gazetecilerin sorularını cevaplayan AK Parti Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin, halkın öneri ve teklifleriyle süreci zenginleştirdiğini kaydederek, “Dört siyasi partinin temsilcisi, milletvekilleri olarak, halkımızın bu önerileri istikametinde geniş bir mutabakat zeminini yakalayarak, yeni bir Anayasa’yı bu yılın sonunda Türkiye Büyük Millet Meclisine teklif olarak sunmayı başarırız” diye konuştu.
Şahin, başlarken ön yargılarla, hükümlerle hareket edilirse, sonuç almanın zor olacağın sözlerine ekledi. Şahin, “Şimdi, önümüzde 25 bin öneri var. Bütün bunlardan da esinlenerek, yararlanarak çağdaş anlamda, temel hak ve özgürlükleri ön plana çıkaran bir metni ortaya koymaya çalışacağız” dedi.
Ak Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya ise Anayasa mevsiminde olduklarını belirterek, köklere, çiçeklere ve meyvelere bakacaklarını söyledi. İyimaya, “İnşallah bu Anayasa’nın mimarı millet olacaktır. Ümitliyiz. İnşallah millet iradesine tekrar kavuşacak” şeklinde konuştu.
CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Cumhuriyet Halk Partisi olarak samimi ve yapıcı bir tutum içinde olduklarını savunarak, “Anayasa yapım sürecinde temel sorunun, siyasi iktidardan kaynaklandığını bu konudaki kaygılarımızı ilk günden beri ifade etmiştik. bu kaygılarımızın aynen devam ettiğini bu aşamada da söylemek durumundayım. Bu aşamada bile bir bilgi kirliliğinin yine iktidarın yarattığı korku iklimi sonucunda, baskı iklimi sonucunda, dayatmacı bir anlayışla bu Devlet nüfuzunun kötüye kullanılması suretiyle yansıtılmak istendiğini görüyoruz” ifadelerini kullandı.
Kart, kırmızı çizgilerinin olup olmadığını dair soruya ise, “Biz Cumhuriyetin kazanım ve değerlerine sahip çıkacağız. Türkiye Cumhuriyeti’nin tüm yurttaşlarını kucaklayacağız ve cumhuriyetin kazanım ve değerlerini demokrasiyle taçlandıracağız.
Bunu yaparken de olaya sadece Anayasa değişikliği gözüyle bakmıyoruz. Anayasa değişikliği yanında, ihtilal kanunlarının değiştirilmesi gerektiğini ilk günden beri söylüyoruz. Adalet ve Kalkınma Partisi’nin bu noktada demokratikleşme konusunda, demokrasiyi bir paket olarak, bütün olarak uygulama konusunda samimi olmadığını ilk günden beri görüyoruz” karşılığını verdi.
BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, değişik bir iklimin olduğu ve bu iklimin sürece hizmet etmesi halinde yeni bir Anayasa’nın mesajlarını vererek, yeni Anayasa’nın özgürlük, hak, eşitlik ve adalet için hazırlanacağını söyledi.
Tartışmaların artacağına dair yorumların hatırlatılması üzerine Önder, ‘Tartışmaktan niye korkacağız’ ifadesini kullandı.