SİİRT
İçişleri Bakanlığınca Kanun Hükmünde Kararname (KHK) kapsamında görevlendirme yapılan Siirt Belediyesi tarafından, ramazanın gelişini simgeleyen ve yaklaşık bin yıllık geçmişi olduğu belirtilen “Melede” ateşi yakıldı.
Malatya Emniyet Müdürlüğü Mehter Takımı’nın Siirt Üniversitesi Merkez Yerleşkesi önünden 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’na yürüyüşüyle başlayan etkinlikte vatandaşlar mehter gösterisini ilgiyle izledi.
“Toplumları ayakta tutan, onların geleneklerine bağlılığıdır”
Vali Mustafa Tutulmaz, burada yaptığı konuşmada, Siirt’in bir kültür şehri, Melede ateşinin de bu kültürün bir parçası olduğunu söyledi.
Melede ateşinin ramazanın müjdecisi olduğunu belirten Tutulmaz, “Belki ‘bugünün teknolojisinde buna ihtiyaç yok.’ diyebilirler ancak toplumları ayakta tutan, onların geleneklerine bağlılığıdır. Biz geleneklerimize ne kadar bağlı kalabilirsek, bu toplumun geleceğe de güçlü bir şekilde gitmesi mümkün olur. Bu yıl biraz daha farklı bir bakış açısıyla belediyemizin, hayırseverlerimizin katkısıyla, ayrı bir heyecan ve etkinlikle burada toplum karşısında olunacak.” dedi.
Vali Tutulmaz, ramazan ayının birliğe, kardeşliğe ve huzura vesile olmasını diledi.
“Allah ramazanımızı mübarek etsin”
Siirt Belediye Başkan Vekili Ceyhun Dilşad Taşkın da kentte ramazanı Melede ateşi yakarak karşıladıklarını söyledi.
Ramazan ayının hayırlara vesile olmasını dileyen Taşkın, “Ne güzel bir millet, topluluğuz ki gönlümüze hoş gelen bir sürü şeyden fedakarlık yapacağımız bu mübarek aya coşkuyla giriyoruz. Allah coşkumuzu artırsın, huzur, sağlık ve en güzel günler, en müreffeh yarınlar nasip etsin. Allah ramazanımızı mübarek etsin.” dedi.
Müftü Faruk Arvas’ın dualarının ardından protokol üyeleri ve vatandaşlarca Melede ateşi yakıldı.
Melede ateşi
Melede ateşi, Siirtte her yıl ramazan ayının başladığı gün mahallelerin meydanlarında yakılıyor.
Melede ateşi için hazırlıklar yaklaşık bir ay önceden başlıyor. Mahalleli gençler ve çocuklar, maniler söyleyerek ev ev dolaşıyor ve çalı çırpı topluyor. Ayrıca esnafın eve dönüş saatlerinde, mahallelerin ana girişleri çocuklar tarafından ince sırıklarla kapatılıyor ve esnaftan para toplanıyor. Mezarlık ziyaretinin ardından her mahallenin en büyük meydanında çalı çırpılar kule haline getirilerek tutuşturuluyor.
Muhabir: Fecri Barlık