Gaziantep Oğuzeli Çok Programlı Lisesi’nde Bilişim Teknolojileri Bölümü’nde eğitim gören 12’nci sınıf öğrencisi Cengiz Karadağ’ın, bağ evlerinden esinlenerek hazırladığı ve elektrik ihtiyacının tamamının güneşten sağlandığı ‘Plus Energy House’ isimli projesi İtalya’da büyük ilgi gördü.
Karadağ’ın yaptığı ve Avrupa Birliği (AB) Comenius Okul Ortaklıkları Programı çerçevesinde İtalya’da beğeniye sunduğu 3D modelleme güneş evi ile ilgili olarak ekim ayında Slovakya’da da eğitim verilecek.
Oğuzeli Çok Programlı Lisesi proje ekibi, AB Avrupa Birliği (AB) Comenius Okul Ortaklıkları Programı kapsamında gerçekleştirdiği İtalya’daki toplantıların ardından yurda döndü.
Ahmet Şimşek’in koordinatörlüğü yaptığı ekipte yer alan Cengiz Karadağ isimli öğrencinin, 3D modelleme güneş evi çalışması beğeni topladı. Proje ile ilgili Almanya, Hollanda, İtalya, Slovakya, Polonya, Macaristan ekipleri bilgilendirilirken, ekim ayında da Slovakya’da gerçekleştirilecek toplantıda proje ile ilgili eğitim verileceği açıklandı.
Projeyi yaparken, Gaziantep’teki bağ evlerinden esinlendiğini anlatan Cengiz Karadağ, “Yeni mimari yaklaşımları göz önünde bulundurduk. Yaptığımız evde elektrik ihtiyacı tamamen güneşten sağlanıyor.
Isıtma ve soğutma işlemlerinde de büyük oranda doğal şartlardan faydalandık. İzolasyonun üst düzeyde olmasıyla ısı korunumu da maksimuma çıkarıldı. Ayrıca, atıklar da biyolojik olarak arıtılarak, sulamada kullanılabilecek.” dedi.
Bölgenin güneşlenme süresinin fazla olmasının solar enerjiye olan ilgiyi de artırdığını kaydeden Karadağ, “Fosil yakıt kullanımı ve karbon salınımının artması bu enerji türünü zorunlu kılıyor.
Proje kapsamında da hedef kitleyi çocuk ve gençler olarak belirledik. Bu enerji türüne ilginin artması, geleceği kurtarmak anlamına geliyor.” diye konuştu.