ANKARA – Zehra Aydın
Türkiye sahillerinde bu yıl 487 bin 136 yavru deniz kaplumbağası yumurtadan çıkarak denizle buluştu.
AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğünce deniz kaplumbağalarının korunması amacıyla yapılan çalışmalarla her yıl binlerce deniz kaplumbağası denize kavuşuyor.
Bakanlık koordinasyonunda, üniversiteler ve gönüllü kuruluşlarca 143,7 kilometrelik sahil şeridinde deniz kaplumbağaları izleme, koruma ve yuva tespit çalışmaları yürütüldü. Bu yıl deniz kaplumbağası koruma çalışmalarında tespit edilen 4 bin 66 caretta caretta yuvasından 227 bin 696, 3 bin 243 chelonia mydas yuvasından ise 259 bin 440 olmak üzere toplam 487 bin 136 yavrunun denizlere ulaşmasına destek olundu.
Hayati önemdeki 21 yuvalama alanı Türkiye’de
Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, deniz kaplumbağalarının uygun şartlarda yuvalamalarının doğal yaşam açısından önemli olduğunu söyledi.
Muğla, Antalya, Mersin, Adana ve Hatay’da toplam 21 önemli deniz kaplumbağası yuvalama alanı bulunduğunu bildiren Eroğlu, şunları kaydetti:
“Dünyada en çok yuvalama alanına sahip ülkeler arasındayız. Bakanlığımız tarafından yayınlanan Deniz Kaplumbağalarının Korunması Konulu Genelge ile bu alanlarda koruma-kullanma koşulları oluşturuldu. Bu genelgeler çerçevesinde deniz kaplumbağası yuvalama alanlarında gerekli tüm denetlemeleri yapıyoruz. Deniz kaplumbağaları yuvalama alanlarından bu yıl 487 bin 136 deniz kaplumbağası denizlerdeki yaşam alanına kavuştu.”