İSTANBUL-Güç Gönel Sağıroğlu
Sosyal Akıl Derneği tarafından geliştirilen “Fight İslamofobi” adlı cep telefonu uygulamasını yükleyenler, dijital oyunlar, çizgi filmler ve ders kitaplarında karşılaştıkları İslam karşıtı ifadelerin fotoğrafını ve görüntüsünü çekip, derneğe gönderebilecek.
Sosyal Akıl Derneği Başkanı Mesut Dündar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarda İslamofobi’nin farklı kesimlerde insanların karşısına çıktığını, özellikle çocuk ve gençlerin en çok kullandığı dijital oyunlar, çizgi filmler ve ders kitaplarında zaman zaman İslamofobik ifadelere rastlanabildiğini vurguladı.
Dernek olarak, çocuk ve gençleri İslamofobi’ye karşı koruyabilmek için “Fight İslamofobi” adlı proje geliştirdiklerini ifade eden Dündar, 11 kişiden oluşan bir ekiple hazırlanan projenin, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Gençlik Projeleri Destek Programı tarafından da desteklendiğini bildirdi.
Projenin, ilk etapta dijital oyunlar, çizgi filmler ve ders kitaplarındaki İslamofobik ifadelerin tespitini amaçladığına değinen Dündar, bu amaçla Android ve IOS tabanlı bir cep telefonu uygulaması geliştirdiklerini kaydetti. Bu uygulamayı cep telefonlarına indiren kullanıcıların, karşılaştıkları İslamofobik ifadelerin fotoğraf ve görüntülerini çekerek kendilerine göndermelerini sağlayacaklarını belirten Dündar, “Fight İslamofobi adını verdiğimiz uygulamanın yazılımı bitti, test aşamasına geldik. Bir ya da iki ay içinde sistemlere yüklenecek ve duyurusu yapılacak.” dedi.
Uygulama aracılığıyla kendilerine ulaştırılan fotoğraf ve görüntüleri incelemek üzere bir de bilim kurulu oluşturduklarını ifade eden Dündar, üniversitelerden beş akademisyenle görüşmelerin tamamlandığını kaydetti. Bu kurulda incelenecek verilerin daha sonra düşünce kuruluşları, araştırma merkezleri ve üniversitelerle paylaşılacağını belirten Dündar, bu şekilde çocuk ve gençleri İslamofobik ifadelerden korumayı hedeflediklerini dile getirdi.
İnternet sitesi de hazırlandı
Dündar, uygulamanın yanı sıra, “www.fightislamofobi.com” adıyla bir de internet sitesi hazırladıklarını, ziyaretçilerin bu site aracılığıyla da İslamofobik içerikleri kendilerine gönderebileceklerini söyledi.
Projenin başlangıç tarihinin de 11 Eylül 2017 olduğuna dikkati çeken Dündar, “Bu tarihi özellikle seçtik. Çünkü İslamofobi, 11 Eylül’de ABD’de gerçekleşen terör saldırısının ardından dünyada bir sıçrama yaptı.” diye konuştu.
Bu projenin devamında Avrupa Birliği fonlarına başvurarak, bu çalışmayı uluslararası alana taşımayı istediklerini dile getiren Mesut Dündar, bu konuda Avrupa Birliği Bakanlığı ile de görüşmeler yaptıklarını, bakanlık yetkililerinin projeye olumlu yaklaştığını aktardı.