ANKARA – Sefa Şahin
Öğretmenlerinin özel çabasıyla eğitim alan otistik, down sendromlu, bedensel ve zihinsel engellilerden oluşan “Umudun Kanatları” semazen ekibinin başarısı, yurt dışında yayınlanacak belgesele konu oldu.
Anadolu Ajansı’nın (AA) “Engel Tanımayanlar-Otizmli Kuçlu Umudun Kanatları ile hayata tutundu” haberiyle çalışmaları yurt dışında da duyulan “Umudun Kanatları” ekibinin eğitimleri, ABD’den gelen ekip tarafından görüntülendi.
Sincan Belediyesinde sosyal hizmetler kapsamında engelli öğrencilere sema, müzik ve el sanatları eğitimi veren Ülkü Bayram, öğrencilerin belgesele konu olan başarısını AA muhabirine anlattı.
Bayram, Sincan Halk Eğitim Merkezinin kursuna katılan engelli öğrencilerin yeteneklerinden etkilendiğini, onlara sema yaptırmak için önce kendisinin eğitim almaya başladığını, daha sonra da 12 kişilik engelli sema ekibi kurduğunu belirtti.
Onlara “ilahi aşk”ın bir örneği olan semayı ve Hz. Mevlana’nın felsefesini öğretmeye çalıştığını dile getiren Bayram, sema, müzik ve el sanatları eğitimi sayesinde öğrencilerin sosyal uyumunun ve öz güvenlerinin arttığını vurguladı.
Çalışmalarının yurt dışında yankı bulmasının hikayesiyle ilgili de bilgi veren Bayram, ABD’li beyin cerrahı ve sağlık programları yapımcısı Dr. Sanjay Gupta’nın, AA’nın “Umudun Kanatları” semazen ekibinden 25 yaşındaki Tolga Kuçlu ile ilgili haberini gördükten sonra ekiple ilgili haberleri takip etmeye başladığını söyledi.
Bayram, şöyle devam etti:
“Bizim çalışmalarımız ABD’nin eski başkanlarından Obama’nın özel beyin cerrahı ve Bill Clinton’ın danışmanlığını yapan Dr. Sanjay Gupta’nın dikkatini çekmiş çünkü Gupta’nın da engelli denemez ama bazı uyum problemleri olan bir çocuğu varmış. Amerika’da engelilerle ilgili tedavide daha çok ilaca başvuruluyormuş. Tedavi olamayınca bir şekilde ilaçla sakinleştirme yoluna gidiyorlarmış. Gupta da ilaçla tedavinin haricinde ‘Bu özel bireyler için neler yapılabilir?’ diye dünya çapında araştırmaya giriyor. Bu araştırmasını da belgesele dönüştürmek istiyor.”
Gupta’nın, Mevlana’yı, sufizmi ve semanın beyin üzerindeki etkisini incelediğini anlatan Bayram, “Sema yaparken bir transa geçme söz konusuymuş. Gupta da semanın beyin üzerindeki iyileştirici etkisini araştırıyormuş.” dedi.
“Belgesel, 2018’de CNN International’da yayınlanacak”
Küçük yaşta otizm teşhisi konan, müzik, el sanatları ve sema eğitim alarak hayata yeniden tutunan 25 yaşındaki Kuçlu ile ilgili haberinde bu çalışmalar kapsamında Gupta’nın dikkatini çektiğini aktaran Bayram, şu bilgileri paylaştı:
“Gupta, eğitimleri incelemek için Ağustos ayında Ankara’ya geldi. Sincan Belediyesiyle irtibata geçerek ekibimize ulaştı. Hazırlayacakları belgeselin bir bölümünde Türkiye’yi temsilen bizim eğitimlerimize yer vereceklerini söylediler. Tolga ve ailesine de belgeselde yer verdiler. Gupta, hazırladıkları belgeselde önce Amerika’ya, sonra dünyaya, engellilerin sadece ilaç ve tıbbi yöntemlerle değil müzik, el sanatları ve semayla da tedavi edilebildiğinin mesajını verip bizi örnek göstermek istedi. Belgesel, 2018’de CNN International’da yayınlanacak.”