İSTANBUL-Halis Akyıldız
Türkiye Beyazay Derneği Genel Başkanı Lokman Ayva, Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası dolayısıyla AA muhabirine açıklamada bulundu.
Görme engelli birinin kendisini aşağılık kompleksinde hissetmesinin anlaşılır olmadığını belirten Ayva, üstün olmadığını sanan insanların potansiyel ve cevherlerini yok zannettiklerini söyledi.
İnsanlığa fayda sunabilecek birinin görme engelli olduğuna inandığı veya inandırıldığı için potansiyelini açığa çıkarmadığını aktaran Ayva, şunları dile getirdi:
“Basit bir ispat vereyim. Aşık Veysel kör, okula dahi gitmemiş. Konya’dan Fulya Akkaya kızımız kör haliyle LYS’de 5 alanda birinci oluyor. Şimdi bu çocuğu kör diye sınırlandırsaydık, ‘Sen göremiyorsun yavrum, evinde otur.’ deseydik hem bu çocuk hem biz kaybederdik. Görmek kavramını masaya yatıralım ve insanlara gereksiz sınırlar koymayalım.”
Ayva, beyaz baston sayesinde özgürleştiğini vurgulayarak, “Bir özgürlük sembolü. 11 yaşında kör oldum. 11 yıl başkalarına muhtaç yaşamış biri olarak hayatımın en güzel cümlelerinden birisi, ‘Şöyle bir dolaşıp geleceğim.’ Bir kıza çıkma teklif edeceğim fakat ben kızı götürüp getireceğime o beni götürüp getirecek. Bir erkek için ne kadar ağır bir şey. O yüzden bu cümleyi söyleyebilme beyaz baston sayesinde oldu. Baston kullanmaya üniversitede başladım.” diye konuştu.
Görme engellilerin karşılaştığı sorunlara değinen Ayva, çevrenin sadece görenlere göre düşünüldüğünü, görme engellilerin sistem tarafından dışlandığını, insanların bakış açısı dolayısıyla öz güvenlerinin olmadığını anlattı.
Türkiye Beyazay Derneği Genel Başkanı Ayva, son 10-15 yılda, AK Parti hükümetleri döneminde çok büyük değişikliklerin olduğuna dikkati çekerek, “Her sene kitaplar en yeni şekliyle nasıl gören çocukların önüne konuluyorsa körlerin de önüne konuluyor. Dünyada çok nadir olan bir şeydir bu. Bu çok büyük bir başarıdır, görme engelliler için her sene güncellenmiş ders kitapların dağıtılması.” ifadelerini kullandı.
Görme engellilere çağrıda bulunan Ayva, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Beyazay olarak diyoruz ki, siz yapabilirsiniz. Kör pilotlar, cerrahlar, sanatçılar, ressamlar var. Türkiye Eşref Armağan gibi bir cevheri yetiştirmiş. Doğuştan kör ve ressam. Sınır diye bir şey yok. Kör adam neyi yapamaz sorusunun cevabı yok artık. Metin Şentürk otomobil sürerek Şanlıurfa Havaalanı pistini kullanıp 317 kilometre hız rekoru kırdı. Sen niye yapamayasın? Beyazay bunu yapmaya, inandırmaya, ikna etmeye çalışıyor. Görme engelli birisindeki cevheri başkalarına tanıtmaya, sistemi engellilere uygun hale getirmeye çalışıyoruz.”