Irkçılığın siyasiler tarafından çözülmesi gerektiği bir pronblem olduğunu ifade eden Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, “Irkçı ve ayrımcı hareketler siyasallaşıyorsa tehlike geliyor demektir” dedi.
29 Mayıs 1993’te Almanya’nın kuzeybatı kesiminde, Kuzey Ren-Vestfalya eyaletine bağlı Solingen kentinde bir Türk ailenin, aşırı sağcılar tarafından evinin kundaklanması sonucu 5 Türk hayatını kaybetmişti.
Olayın 19. yılında Şişli Belediyesi konuya dikkat çekmek için “Dünyada Ötekileştirme ve Irkçılık: Solingen Örneği” konulu bir panel düzenledi. Şişli Belediyesi konferans salonunda Şişli Belediyesi Başkan Danışmanı ve AP Eski Milletvekili Ozan Ceyhun’un moderatörlüğünü gerçekleşen panele, Kuzey Ren Vestfalya Parlamentosu Milletvekili (CDU) Serap Güler, Avrupa Parlamentosu Genişleme ve AAE Birim Başkanı ve Dış Politikalar Genel Direktörü Dr. Thomas Grunert, Mazlumder Genel Başkan Yardımcısı Recep Karagöz ve İnsan Hakları Derneği İstanbul Şube Başkanı Abdülbaki Boğa konuşmacı olarak katıldı.
Panelin açılış konuşmasını yapan Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, “1 Eylül 2005 tarihinde Avrupa Birliği Türkiye arasında başlayan müzakerelerden bir ay önce Şişli Belediyesi Avrupa Birliği Merkezimiz kurulmuştur.
Eylül 2005 tarihinden bu yana süregelen bütün projeler ülkemizin ve Avrupa Birliği açısından son derece yararlı olmuştur. Şu anda Türkiye’de hiçbir belediyenin olmadığı kadar dış aktiviteler içindedir.
Şişli Belediyesi Avrupa Birliği Merkezi bu defa fevkalade önemli bir konuyu Türkiye’nin gündemine taşımıştır. Gidererek artan ırkçılık olaylarına dikkat çekmek istiyoruz” diye konuştu.
İHA