ANKARA
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, Çankaya Köşkü’nde, Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında gerçekleştirilen Bakanlar Kurulu toplantısı devam ederken düzenlediği basın toplantısında gazetecilere açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.
Bozdağ, toplantıda, ilk olarak Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ’ın, “2017 yılı 180 Gün, 180 Eylem İzleme ve Değerlenme Sonuçları”na ilişkin analiz ve değerlendirme sunumu yaptığını söyledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Başbakan Yıldırım’ın riyasetinde 2017 Haziran ayında başlayan 180 günlük çalışma planlaması yapıldığını ve planlamanın kamuoyuna duyurulduğunu hatırlatan Bozdağ, bu kapsamda 180 eylem belirlendiğini ifade etti.
Söz konusu eylemlerden bugüne kadar yüzde 90’ının tamamlandığını ve bunun büyük bir başarıyı ortaya koyduğunu belirten Bozdağ, “Bu çerçevede 5 dakikada tapu devri yapılmasını öngören tapu işlemlerinin hızlandırılması, nüfus hizmetlerinin e-Devlet üzerinden sunumunun yaygınlaştırılması, araç tescil işlemlerinin noterlere devredilerek kolaylaştırılması, taşeronda çalışan işçilerimizin kadroya alınması, doğalgaz arzına 94 ilçe daha ilave edilerek 1,8 milyon nüfusa doğalgaz verilmesi gibi önemli projeler hayata geçirilmiştir. Bunların detaylarına ilişkin Sayın Bakanımız, Bakanlar Kurulumuzu bilgilendirdi.” diye konuştu.
Reform paketi sunumu
Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın, vergi konularında önemli değişiklikler içeren reform paketini Bakanlar Kuruluna sunduğunu aktaran Bozdağ, reform paketinin özellikle mali yüklerin azaltılması ve piyasanın canlandırılmasına ilişkin önemli değişiklikler içerdiğini vurguladı.
Reform paketiyle hayata geçirilecek bazı yenilikleri paylaşan Bozdağ, şöyle devam etti:
“Mükelleflerin ileriye dönük dönemler için sonraki dönemden devreden KDV’sinin iadesine imkan sağlanıyor. 2018 yılı öncesi dönemlere ait iade edilmeyen KDV’nin iadesinin önü açılıyor. 3 ay içinde iade edilmeyen KDV’ye faiz ödemesi getiriliyor. Okul, hastane, yurt, huzurevi ve ibadethane yaptıran hayırseverlerin inşaat süresince imalat, mal alım ve hizmet alımı karşılığında ödedikleri paralardan ve bütün bu alım satımların tamamına KDV istisnası getiriliyor. İşletmelerin birbirlerine yapacakları borçlar üzerindeki KDV yükü düşürülüyor. İkinci el gayrimenkul ve taşıt ticaretindeki KDV matrahı daraltılıyor.
Vatandaşımızın lehine önemli değişiklikler getiriliyor. Ayrıca kat karşılığı inşaat yapan işletmelerin KDV matrahı da düşürülüyor. Bunlar, bu olumlu iyileştirmelerden sadece bazılarıdır. Tasarının içinde pek çok konuda vatandaşımıza müjde sayılacak önemli iyileştirmeler yapıldığını ifade etmek isterim. Ayrıca Maliye Bakanlığımıza bin gelir uzmanı, bin de denetim elemanı alınması konusunda kanuna düzenleme koyulması hususunda yetki verildi. Bu çerçevede de ayrı bir düzenleme yapılacaktır.”
Yerli WhatsApp sunumu
Toplantıda, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın, PTT Genel Müdürlüğünce geliştirilen haberleşme sistemi hakkında bilgi verdiğine işaret eden Bozdağ, bilgi güvenliği kapsamında milli çözüm olan, güvenli iletişim konusunda dışa bağımlılığı gideren, milli mühendislik imkanlarıyla geliştirilen, anlık mesajlaşma, anlık grup mesajlaşması, sesli ve görüntülü görüşme, fotoğraf, video, konum ve dosya paylaşımını tek bir platformda güvenli bir altyapıyla sağlayan, kurumların kendi güvenli ağları ve sunucularında çalışan yeni bir haberleşme sisteminin tanıtımının yapıldığını ifade etti.
Bozdağ, milli haberleşme uygulaması PTTMessenger’a ilişkin, şunları söyledi:
“Bu, bir nevi WhatsApp’ın yerli ve milli olanıdır. Yüzde 100 yerli ve milli bir yazılım. Kamu kurumları bunu kullanacak, daha sonra vatandaşların kullanımına açılacak. Herhangi bir veri, sunucuda depolanmadığı için bu verilere ulaşmak mümkün olmayacaktır. WhatsApp’tan daha güvenli bir sistem geliştirildi. Bunun ilk uygulamasını da Sayın Başbakanımız Zeytin Dalı Harekatı’nı yürüten 2. Ordu Komutanımızla görüntülü Bakanlar Kurulu’nda konuştu, Zeytin Dalı Harekatı’na ilişkin gelişmeler hakkında bilgi aldı, Mehmetçiğimize ve komutanlarımıza başarı diledi. Hayırlı, uğurlu olmasını temenni ediyoruz. Önemli bir değişim, önemli bir gelişme.”
Hatay ve Kilis’e yönelik düzenlemeler
Bozdağ, Bakanlar Kurulu toplantısında, Kilis ile Hatay’ın Hassa, Kırıkhan, Kumlu, Reyhanlı, Yayladağı ile Altınözü ilçelerindeki vatandaşların, Zeytin Dalı Harekatı nedeniyle ortaya çıkan sorunlarının çözümüne ilişkin çalışmaların da değerlendirildiğini bildirdi.
“Kilis ve Hatay’da vergi ve prim borçları ertelendi”
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bozdağ, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu
— ANADOLU AJANSI (@anadoluajansi)
Toplantıda, bugüne kadar yapılanların ve bundan sonra yapılacakların üzerinde de durulduğunu belirten Bozdağ, şunları paylaştı:
“Özellikle bildiğiniz gibi Hatay ve Kilis illerinde faaliyet gösteren tarımsal üreticilerle esnaf ve sanatkarların, Hazine faiz destekli kredi ödemelerinin faizsiz olarak 1 yıl süreyle ertelenmesine Bakanlar Kurulunca daha önce karar verilmiş ve bu karar Resmi Gazete’de yayınlanmıştı. Aynı şekilde Kilis ilinin tamamı için 31 Aralık 2017 öncesindeki vergi ve sosyal güvenlik prim borçları 31 Aralık 2018 tarihine kadar ertelenmiştir.
Aynı şekilde Hatay ili Hassa, Kırıkhan, Kumlu, Reyhanlı, Yayladağı ve Altınözü ilçelerinde ikamet eden sigortalılar ve işverenlerin de ocak ayı içine denk gelen kurum alacaklarının 28 Şubat 2018’e kadar ertelenmesine ve hem vergi hem de sigorta primlerinin de 6 ay süreyle tamamının ertelenmesine karar verilmiştir. 6 aylık sürenin dolmasından sonra mücvir sebebin devam etmesi halinde bunların uzatılma durumu da söz konusu olabilecektir.”
Bozdağ, Kilis ve Hatay’ın söz konusu 6 ilçesinde yaşayan vatandaşlara faizsiz finans desteği sağlanmasına ilişkin çalışmalar yürütüldüğünü, bölgedeki vatandaşların Zeytin Dalı Harekatı’ndan olumsuz etkilenmelerini önlemek, ticari ve sosyal hayata canlılık katmak amacıyla bu tedbirlerin alındığını ifade etti.
“Herhangi bir sorun söz konusu değil”
“Afrin bölgesindeki hava sahasını etkin bir şekilde kullanılmaktadır”
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bozdağ, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu
— ANADOLU AJANSI (@anadoluajansi)
Bozdağ daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. “Rusya’nın Afrin hava sahasını kapattığı” iddiasına ilişkin soru üzerine Bozdağ, şu bilgileri verdi:
“Bildiğiniz gibi Afrin bölgesini terör örgütlerinden, teröristlerden arındırmak bölgede yaşayan Kürt, Türkmen, Arap ve diğer etnik kökenlere mensup kişileri, terör örgütlerinin baskı ve zulmünden kurtarmak, sınır güvenliğimizi ve bölgede yaşayan vatandaşlarımızın can ve mal emniyetini temin etmek maksadıyla Zeytin Dalı Harekatı başlatılmıştı. Bu harekatın başlatılmasından önce Rus yetkililerle hava sahasının kullanılması dahil pek çok konu konuşuldu, değerlendirildi ve bir anlaşma çerçevesinde hava sahasının kullanılması kararı çıktı. Rusya üzerinden Suriyeli yetkililere de bu konudaki Türkiye’nin beklentileri iletildi. O günden bugüne Türk Hava Kuvvetleri, Afrin bölgesindeki hava sahasını etkin bir şekilde kullanmaktadır, halen de bu kullanım devam etmektedir. Hava sahasının kullanılmasına ilişkin şu anda bir sorun söz konusu değildir. İleride de bir sorun oluşmasını beklemediğimizi buradan bir kez daha ifade etmek isteriz.”
“Elimizde somut veriler var”
Bozdağ, Afrin’de 5 askerin şehit edildiği Türk tankına yönelik saldırıdaki silahın menşeine ilişkin soruya, “Tankımıza karşı kullanılan silahın menşeine dair elimizde bazı somut veriler var ancak konu üzerinde incelemeler devam ediyor. Kesin bir bilgiye ulaştıktan sonra bunun menşeini açıklayacağımızı buradan ifade etmek isterim. Şu anda elimizdeki veriler menşeine dair bize bir fikir verse de kesin sonuç ortaya koymadığı için şu aşamada o verileri açıklamayı da doğru görmüyoruz.” yanıtını verdi.
“Kilis’te ve Hatay’ın altı ilçesinde tatil bir hafta ertelendi”
Zeytin Dalı Harekatı dolayısıyla okulların bir hafta daha tatil edildiği Hatay’ın bazı ilçeleri ve Kilis’te, tatil süresinin uzatılmasının söz konusu olup olmayacağının sorulması üzerine Bozdağ, bölgede devam eden harekatın doğurduğu güvenlik riskleri nedeniyle Kilis’te ve Hatay’ın altı ilçesinde tatilin bir hafta ertelendiğini hatırlattı.
Bozdağ, güvenlik şartlarının takip edildiğini belirterek, “Bu şartlarda olumsuz anlamda bir değişiklik olduğu takdirde bu süre gözden geçirilebilir. Bizim tahminlerimize göre olumsuz anlamda bir değişiklik ihtimalini zayıf görüyoruz. İnşallah 12 Şubat 2018 Pazartesi günü Kilis’te ve diğer yerlerdeki öğrencilerimiz de diğer öğrenciler gibi ikinci yarıyılına başlayacaklardır. Bu arada buradaki öğrencilerle alakalı Milli Eğitim Bakanlığımız telafi eğitimleri yapacak ve bu bir haftalık açığı kapatacaktır.” diye konuştu.
“Hollanda ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkiler kesilmemiştir”
Hollanda’nın Ankara Büyükelçisinin çekilmesine ilişkin bir soruya karşılık Bozdağ, Hollanda ile Türkiye arasındaki sorunun yeni olmadığını belirtti.
Bozdağ, halk oylaması öncesinde Rotterdam’da, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun diplomatik nezaketle, uluslararası hukukla bağdaşmayan olaylar yaşadığını anımsattı.
Türkiye bu diplomatik nezaket ve uluslararası hukukla bağdaşmayan davranış karşısında Hollanda hükümetini kınadığını dile getiren Bozdağ, bu çerçevede Lahey’deki Türkiye Büyükelçisi’nin Türkiye’ye çağrıldığını anımsattı.
O sırada izindeki Hollanda’nın Ankara Büyükelçisinin de Türkiye gelmemesini istediklerini aktaran Bozdağ, şöyle devam etti:
“Son bir yıldır Hollanda’nın Ankara’da zaten büyükelçisi yoktur. Olmayan büyükelçilerini resmen geri çektiklerini açıklamışlardır. Bu yeni bir durum değil bizim için, malumun ilanıdır. Ancak Hollanda ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkiler kesilmemiştir. Aynen devam etmektedir. Hem onların Ankara’da maslahatgüzarları var hem de Türkiye’nin Lahey’de temsilcileri var. İki ülke ilişkileri devam etmektedir. Ancak bu konuda bizim de şu anda orada büyükelçimiz yok, onların da şu anda Türkiye’de büyükelçileri yoktur.”
Bozdağ, konuyla ilgili Dışişleri Bakanlıklarının görüşmelerinin devam edeceğine işaret ederek, iki ülkenin büyükelçilerinin görevine başlaması temennisinde bulundu.
“PYD/YPG terör örgütlerine silah verilmemesini ilettik”
Amerika’nın, Afrin’de YPG’ye tırlarla silah yardımı yapmaya devam ettiği iddialarına ilişkin bir başka soru üzerine Bozdağ, Türkiye’nin daha önce defalarca PYD/YPG terör örgütlerine silah verilmemesi hususunu ABD’li yetkililere ilettiğini söyledi.
Bozdağ, ABD’li yetkililerin, DEAŞ ile mücadelede kullanılması şartıyla PYD ve YPG’ye silah yardımında bulunduğunu, 5 bin tır, 2 bin kargo uçağı dolusu silah ve mühimmat yardımı yaptığını aktardı.
Bu silahların Türkiye’ye karşı kullanılması ihtimalinin yüksek olduğunu ifade ettiklerini anlatan Bozdağ, şu anda bölgede DEAŞ teröristlerinin etkinliğinin yok denecek kadar azaltıldığını, bölgenin büyük oranda DEAŞ terör örgütünden ve DEAŞ’lı teröristlerden temizlendiğine dikkati çekti.
Türkiye’nin Afrin’e başlattığı Zeytin Dalı Harekatı’nın devam ettiğine işaret eden Bozdağ, harekat devam ederken de PYD/YPG terör örgütlerinin daha önce kendilerine verilen silahları NATO’nun üyesi, ABD’nin müttefiki olan Türkiye’ye karşı kullandığını vurguladı.
“Bölgeden intikalleri çok yakından takip ediyoruz”
Bekir Bozdağ, şunları kaydetti:
“ABD’nin, Afrin bölgesine şu anda yaptığı silah yardımını tespit etmiş değiliz. Diğer bölgelerde silah yardımı yaptığına dair de elimizde somut veriler şu anda yok. Ancak arazide olup bitenleri biz yakinen takip ediyoruz. Fakat daha önce Kuzey Irak’ta ve Fırat’ın doğusunda Münbiç’te, Rakka operasyonları sırasında bölgedeki PYD/YPG terör örgütlerine ve bunların teröristlerine, PKK’ya ulaşan silahları PYD/YPG ve PKK’lı teröristlerin nakil ederek Afrin bölgesine ulaştırma gayretleri içerisinde olduklarını biliyoruz. Buna dair ciddi ve istihbari bilgiler var. Suriye’nin neresinde olursa olsun Afrin bölgesine nakledilecek her türlü silah, mühimmat Türkiye’nin hedefidir. Bunları gördüğümüz yerde vuracağız, imha edeceğiz ya da teslim alacağız. Üçüncü bir şey yoktur. O nedenle de bölgeden intikalleri de çok yakından takip ettiğimizi ve bunlara geçit vermeyeceğimizi de ifade etmek isterim.”
Muhabir: Merve Yıldızalp, Sinan Uslu