İSTANBUL
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Sekreteri Akif Hamzaçebi, Beykoz Çavuşbaşı’nda bulunan Trabzonlular Derneği’ni ziyaret etti.
Burada konuşan Hamzaçebi, siyasi partilerin seçimlerde ittifak edebilmesine ilişkin bir yasal düzenleme teklifinin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne geldiğini anımsatarak, “Bunun amacı halen anayasamızda var olan yüzde 10’luk seçim barajını ittifaka giren partiler için kaldırmaktır. Anayasamızda 1995 yılında yapılan değişiklikle parçalı bir Meclis yapısını önlemek, Türkiye’yi koalisyonlardan kurtarmak ve parlamentodan tek parti hükümetini çıkarmak amacıyla değişiklikler yapıldı. Bunların iki noktası var. Temsilde adalet ve yönetimde istikrardır.” ifadelerini kullandı.
Yüzde 10’luk baraj olmazsa çok parçalı Meclis içerisinde tek parti hükümeti çıkarmanın güç olacağının düşünüldüğünü dile getiren Hamzaçebi, şöyle konuştu:
“Sistem değişti, yeni sistemde TBMM’den bir hükümet çıkmıyor. Başbakan da oradan çıkmıyor. Yürütme organı artık başbakan veya bakanlar kurulu değil cumhurbaşkanıdır. Yeni sistem bunu getiriyor. Bu nedenle yüzde 10’luk seçim barajının olmaması gerekir. Belki yüzde 1 veya 2’lik bir baraj savunulabilir. Parlamenter sisteme mahsus bir uygulama olan yüzde 10’luk baraj olmamalıdır. Bu teklifle yapılmak istenen, yüzde 10’luk baraj muhafaza ediliyor ama iki veya daha fazla parti ittifak ederse ittifak içindeki partilere bu baraj uygulanmayacak.”
Hamzaçebi, bununla yüzde 1-2 oy alan siyasi partilerin büyük partilere mahkum ve mecbur edileceğini savundu.
Zeytin Dalı Harekatı’na da değinen Hamzaçebi, bununla ilgili CHP’nin tutumunun net olduğunu belirterek, “Türkiye’nin Suriye sınırını güvenlik altına almak amacıyla Türk Silahlı Kuvvetleri orada bir operasyon yapmıştır. Bu operasyona CHP’nin desteğini Genel Başkanımız birçok kez açıkça ifade etmiştir. Burada hiçbir tereddüt yok. Bu, Türkiye’nin güvenlik meselesidir. Burada geçmiş yanlış politikaları tartışmıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Akif Hamzaçebi, Hollanda Meclisinin 1915 olaylarıyla ilgili kararına ilişkin ise şunları söyledi:
“CHP’nin görüşü aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti’nin görüşüdür. 1915 yılında 1. Dünya Savaşı’nın o şartlarında yaşanmış olan olaylar vardır. Asla bir soykırım yoktur. Soykırım, bir ulusu yok etmek üzerine kurulmuş olan siyasettir. Bir olayın soykırım olarak kabul edilmesi için uluslararası mahkemelerin verdiği bir karar olmalıdır. Böyle bir karar da yok. Hollanda Parlamentosu’nun almış olduğu bu kararı kınıyorum. Bu kararlarla kimse Türkiye’yi bir şeyi kabul etmeye mecbur kılamaz. O kararı reddediyorum. CHP ve Türkiye açısından o karar yok hükmündedir.”
Muhabir: Muhammed Gencebay Gür