AZEZ – Arif Hüdaverdi Yaman
Suriye‘de devam eden iç savaştan en fazla etkilenenlerin başında gelen kadınlar, yaşadıkları tüm zorluklara rağmen hayata tutunma mücadelesi veriyor.
Savaşla birlikte evlerini, ailelerini ve mesleklerini kaybeden kadınlar, hem geride kalanlar için mücadele ediyor, hem de savaşın çeşitli alanlarda yarattığı tahribatı gidermek adına gönüllü işlerde çalışıyor.
Akıl hastası anne ve ablasıyla Azez’deki Harameyn mülteci kampında yaşayan Samia Alwash, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sivil toplum örgütlerinden gelen yardımlarla hayatını idame ettirdiğini, aynı zamanda kampta yer alan okulda gönüllü öğretmenlik yaptığını söyledi.
“Kampta sürekli tedirginlik yaşıyoruz”
Savaşta babasını kaybettikten sonra anne ve ablasına bakabilmek için hiç evlenmediğini belirten 31 yaşındaki Samia Alwash, mülteci kampındaki en önemli ihtiyaçların başında çocukların eğitiminin geldiğini vurguladı.
Aile bireylerini kaybetmenin ve sürekli göç halinde olmanın kadın üzerinde bedensel ve psikolojik büyük tahribat yarattığını dile getiren Samia Alwash, kamplarda yaşayan kadınların erkeklere göre daha fazla güven ve tedbir ihtiyacı duyduğunu anlattı.
Babasını ve bir kardeşini savaşta kaybeden Alwash, kampta sürekli tedirginlik içinde yaşadığını ve bir kadın olarak kendini güvende hissetmeye ihtiyacı olduğunu sözlerine ekledi.
Hastanede insanlara yardım ediyor
Savaştan önce özel muayenehane işleten ancak savaş nedeniyle iki yıl mesleğini yapamayan göz doktoru 35 yaşındaki Hesna Alzein de Halep’ten Kilis’e göç ederek hayata tutunmaya çalışan Suriyeli bir kadın.
Azez’de bulunan ve bir sivil toplum örgütüne ait hastanede çalışan Alzein, maaşının düşük olduğunu ancak insanlara yardım etmekten mutluluk duyduğunu ifade etti. Hesna Alzein, hastane şartlarının el verdiği ölçüde ameliyatlar da gerçekleştirdiğini dile getirdi.
Savaşın kadınlar üzerindeki etkisinin çok daha fazla olduğunu dile getiren Alzein, en zor aşamanın mesleğini yapamadığı dönem olduğunu vurguladı.
Kocasını Halep’te kaybetmiş
Kocasını Halep’te bir keskin nişancı saldırısında kaybeden Amira Alali de 3 çocuğuyla birlikte Azez’deki bir mülteci kampında 4 yıldır yaşama tutunmaya çalışan kadınlardan biri. Ana okulunda öğretmenlik yapan Alali, bir çadır yangınında anne ve babaları ağır yaralanan iki çocuğun da bakımını üstlenmiş.
Kocası öldükten sonra çeşitli mesleki kurslara katıldığını ve kimseye muhtaç olmadan yaşamaya çalıştığını anlatan Amira Alali, öğretmenlikten önce bir doktorun yanında yardımcı olarak çalıştığını da sözlerine ekledi.