ANKARA – BURCU ÇALIK – MERVE YILDIZALP
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, 2018-2023 dönemini kapsayan “Kadının Güçlenmesi Strateji Belgesi ve Eylem Planı” kapsamında hayata geçirilecek yeni uygulamaları anlattı.
Bakanlıkça Türkiye’de ilk defa, çok kapsamlı hazırlanan eylem planının kadınların güçlendirilmesi amacını taşıdığını vurgulayan Kaya, kamu, sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerle iş birliği içerisinde hazırlanan planın uygulanmasını da yakından takip edeceklerini söyledi.
Bakan Kaya, planın “eğitim, ekonomi, sağlık, karar alma mekanizmalarına katılım ve medya” olmak üzere 5 ana başlıktan oluştuğunu aktararak, “Ülkenin tüm kadınlarını güçlendirmek üzere bu eylem planımızı titizlikle uygulayacağız. Türkiye’nin kadınlarını güçlendirmek hedefimiz. ‘Güçlü kadın, güçlü aile, güçlü toplum, güçlü Türkiye’ diyoruz. İnşallah ‘2023 Türkiyesi’ne, ülkemizin kadınlarını daha da güçlendirerek girmeyi hedefliyoruz.” diye konuştu.
Hedef bilişim alanında 200 bin kadının istihdamı
Bakan Kaya, Kadının Güçlenmesi Strateji Belgesi ve Eylem Planı’nda “ekonomi” başlığı altında yoğunlaşılacak çalışmalara ilişkin, şu bilgileri verdi:
“Çağın mesleği bilişim. Özellikle bilgi teknolojileri alanında eylem planımızda 200 bin kadının istihdam edilmesini bekliyoruz. 200 bin kadını bu konuda eğiteceğiz çünkü geleceğin meslekleri artık bu alanda. Kadınlarımızın her alanda olmasını istiyoruz ama özellikle hedefimiz, çağın ihtiyaçları doğrultusunda onlara eğitimler vermek. Bu anlamda yeni projelerimiz var. Kadınlarımıza eğitim verip onları istihdamın içine katmayı hedefliyoruz.”
Cinsiyete duyarlı bütçe yapılacak
Cinsiyete duyarlı bütçeleme yapmayı hedeflediklerini de ifade eden Bakan Kaya, “Cinsiyete duyarlı bütçeleme çalışmalarını bu yıl itibarıyla başlatacağız. Bu çok önemli bir kavram. Bütün kamu kurum kuruluşlarında ‘toplumsal cinsiyet eşitliği’ dediğimiz eşitlik ilkesini, inşallah bütçelemede uyguluyor hale geleceğiz.” diye konuştu.
Sadece Bakanlık değil tüm kamu kurum ve kuruluşlarının bütçelemesinin bu şekilde yapılmasıyla, kadınların daha da güçlü hale geleceğine inandığını belirten Kaya, bu uygulama kapsamında bütçenin her kaleminin, toplumsal cinsiyet eşitliğinin ilkeleri doğrultusunda hazırlanacağını bildirdi.
Sezaryen oranlarının azaltılması için kampanyalar yapılacak
Bakan Kaya, AK Parti hükümetleri döneminde sağlık alanında da büyük bir dönüşüm yaşandığını vurguladı. Sağlıkta dönüşüm programının, dünyanın birçok ülkesinde örnek alındığının ve takdir edildiğinin altını çizen Kaya, sağlık destekleriyle kadınların hayatına yıllar katmayı umduklarını dile getirdi.
Sezaryen doğumun endikasyonla yapılan bir doğum şekli olduğuna dikkati çeken Kaya, şöyle devam etti:
“Hekim olarak da sezaryen doğumun endikasyonsuz asla ve asla yapılmaması gerektiğini düşünüyorum. Yüzde 52 oranı çok yüksek. Tüm dünyada bunun ortalaması yaklaşık yüzde 10, yüzde 12’lerde. Biz sezaryen doğumda çok yüksek bir orandayız. Bu oranın azaltılması için kampanyalar yapacağız, destekler vereceğiz. Bütün paydaşlarımızla birlikte inşallah sezaryen doğum oranlarını da Türkiye’de düşürmeyi hedefliyoruz.”