Türkiye’nin en doğusunda yer alan Iğdır’da tandır lavaşı, asırlardır ilk günkü lezzetini kaybetmeden pişiriliyor. Geçmişten günümüze uzanan bir gelenek olan ve coğrafi yapısının yüzde 76’sını dağlık arazinin oluşturduğu kentteki dağ köylerinde halen kullanılan tandırlar birbirinden güzel lezzetlerin pişirilmesinde kullanılıyor.
Anadolu’da yüzyıllardır kullanıldığı bilinen tandırlarda, köylü kadınlar tarafından geceden mayalanıp sabahın erken saatlerinde hazırlanan hamurlarla Türk kültüründe geniş yer tutan lavaşın yanı sıra teptepe ve kete adı verilen yöresel lezzetler pişiriliyor.
Her ailenin tüketimine göre üretilen lavaşlar, “çırpım” adı verilen desteler haline getirilip stoklanarak 10 gün boyunca tüketiliyor. Köylü kadınlar lavaş üreterek hem UNESCO’nun somut olmayan kültür mirası listesine alınan lavaşı yaşatıyor hem de ekmek ihtiyacını karşılıyor.