SARAYBOSNA – Emre Baştuğ
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), savaşın hemen akabinde faaliyetlerine başladığı Bosna Hersek’te eğitimden sağlığa, kültürden tarıma, hayvancılıktan restorasyon çalışmalarına birçok alanda gerçekleştirdiği projelerle ülkenin kalkınmasında önemli bir rol üstleniyor.
Bosna Hersek’te yaklaşık 23 yıldır faaliyet gösteren TİKA, bugüne kadar uyguladığı 850 proje ile adeta geleceğe ışık tutuyor.
Farklı etnik ve dini kökenden insanların bir arada yaşadığı Bosna Hersek’te din, dil ve ırk ayrımı gözetmeden toplumun ihtiyaçlarına göre projeler üreten TİKA, savaş sonrasındaki çalışmalarıyla kanayan yaralara deva oldu.
Özellikle ekonomik alanda ürettiği projelerle insanlara istihdam imkanı da sağlayan TİKA, insanların geleceğe daha umutla bakmasına vesile oluyor.
Bosna Hersek’teki çalışmalarını aralıksız sürdüren TİKA, 2017 yılında farklı alanlarda 60 proje gerçekleştirdi. Projeler kapsamında ortak tarihi mirası da yeniden ayağa kaldıran TİKA, yüzlerce insanın ekonomik kalkınmasına da katkı sağladı.
“İnsan odaklı projeler temel önceliğimiz”
TİKA Bosna Hersek Koordinatörü Ömer Faruk Alımcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bosna Hersek devleti ile halkının ihtiyaçları ve öncelikleri doğrultusunda projeler yürütmeye devam ettiklerini belirterek, restorasyon projeleri dışında tarım, hayvancılık, kültür, eğitim ve sağlık gibi alanlarda da projeler ürettiklerini aktardı.
Projeler hayata geçirilirken dil, din, ırk ve etnik köken ayrımı gözetilmeden çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Alımcı, “Asıl amacımız biraz daha kalkınma temelli projeler yürütmek. İnsan odaklı projeler temel önceliğimiz.” dedi.
Alımcı, 2017 yılındaki projeler kapsamında, Bosna Hersek’in Foça kentinde bulunan ve 1992’de Sırplar tarafından yıkılan Hünkar Camisi’nin yeniden inşasını gerçekleştirdiklerini anlatarak, ortak tarihi mirasa sahip çıkma adına bu caminin yapımını tamamladıklarını söyledi.
Geçen yıl tarım ve hayvancılık alanında da 6 proje başlattıklarını dile getiren Alımcı, bu kapsamda 20 aileye 420 koyun, 80 aileye sera, 105 aileye ise 6 bin ceviz fidesi dağıttıkları aktardı.
Alımcı, bu tarım ve hayvancılık projelerinin takibini de yaptıklarını belirterek, “Birçok fabrika kapanmış vaziyette. Ondan dolayı temel önceliğimiz yüzde 40 seviyelerinde olan işsizliğin bir nebze de olsa azaltılabilmesi. Ona çare olması adına bu projelerimizi yürütüyoruz.” şeklinde konuştu.
2014 yılında ülkede yaşanan sel felaketi sebebiyle Maglaj ve civarında zarar gören binaların zararını karşılama adına bugüne kadar 550 evin tadilatını gerçekleştirdiklerini ifade eden Alımcı, bu kapsamda bazı kamu binalarının da tadilatını yaptıklarını söyledi.
Ortak tarihi miras korunuyor
Alımcı, 2017 yılında sağlık alanında da farklı branşlarda eğitim programları düzenlediklerini, Saraybosna Üniversitesi Klinik Merkezi Hematoloji Bölümünün tadilatına başladıklarına dikkati çekerek, tadilat tamamlandığında bölümün 300 hasta kapasiteyle hizmet vermeye başlayacağını vurguladı.
Kültür ve spor alanında da projeler yaptıklarını aktaran Alımcı, Gornji Vakuf, Donji Vakuf ve Buzim şehirlerindeki spor salonlarının yapımının geçen yıl tamamlandığını dile getirerek, bu yıl içinde de spor alanında projeler gerçekleştirmeyi sürdürecekleri bilgisini paylaştı.
Alımcı, 2017 yılında Sırp nüfusun çoğunlukta olduğu Trebinje şehrinde de kültür merkezi inşa ettiklerini belirterek, yakın gelecekte ise Olova şehrindeki kültür merkezini tamamlayacaklarını ifade etti.
Bosna Hersek’teki ortak tarihi mirası ayağa kaldırmak adına Mostar’daki Koski Mehmed Paşa ve Keyvan Kethüda camileri, Travnik’teki Elçi İbrahim Paşa Medresesi ve Bugojna’daki Sultan Ahmet Camisi’nin restorasyon çalışmalarını yapacaklarını anlatan Alımcı, Gazi Hüsrev Bey Medresesi’nin kız bölümü binasının restorasyonu ve binanın düzenlenmesi çalışmalarını da bu yıl içinde gerçekleştireceklerini söyledi.
Bosna Hersek’in doğusundaki Visegrad şehrinde Mimar Sinan tarafından inşa edilen Sokullu Mehmed Paşa ya da diğer adıyla Drina Köprüsü’nün de restorasyonunda sona yaklaşıldığını aktaran Alımcı, bu yıl içinde bu tarihi köprünün açılışını yapmayı planladıklarını kaydetti.
Alımcı, projelerdeki temel amacın ülkedeki barış ortamının daha da güçlenmesini sağlamak olduğuna dikkati çekerek, “Devlet ve halk bizden ne istiyorsa ona cevap vermek istiyoruz.” dedi.