Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, özürlüler için minibüslere rampa ve asansör yapılması zorunluluğu getirilmesine ilişkin ilişkin, “Bugün hangi minibüsün kapısından özürlü sandalyesi geçebilir? Hiçbiri buna müsait değil. Minibüse rampa ya da asansör yapsanız ne olacak? Aldatmaca olur, bir zaman dilimi içerisinde biz bunları halletme yoluna gideriz, ondan sonra da Emniyet Genel Müdürümüz veya İç İşleri Bakanımızla da biz bunu görüşeceğiz. Biz, zaman istiyoruz” dedi.
Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, İHA’ya yaptığı açıklamada, minibüsleri, halk otobüsleri ve belediye otobüsleri ve engellileri çok yakından ilgilendiren 2378 Sayılı Özürlüler ve Bazı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’un 2005 yılında çıktığını ve uygulamanın yapılması için 7 yıllık bir süre verildiğini söyledi. Apaydın, 7 Temmuz’da uygulamanın başlayacağını belirterek, “Bu 7 yıl boşa geçmiş gibi çünkü biz federasyon olarak biz bilgi sahibi olmadık bu konuda. Bize bağlı olan 700 mesleki odamızın da bir bilgisi olmadı. Şimdi önümüze bir dayatma geldi. Biz, özürlü vatandaşlarımızı haklı görüyoruz. 7 yıl içerisinde bu bize tebliğ edilmeliydi” diye konuştu. Bu yasanın şartlarını yerine getirmek için bir gayret sarf edilmesi gerektiğine işaret eden Apaydın, kaldırım ve caddelerin halinin malum olduğunu söyledi.
“ASANSÖR YAPTIRMA GİBİ BİR LÜKSÜMÜZ YOK”
Bugüne kadar bu konuda ciddi çalışma da görmediklerini anlatan Apaydın, belediyelerin de altyapılarını düzenlemesini gerektiğini vurguladı. “Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın önderliğinde bu arabalarımıza araçlarımıza özürlü vatandaşlarımızın daha rahat binip inebilmeleri için düşüncelerimizi ortaya koyalım” diyen Apaydın, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bugün hangi minibüsün kapısından özürlü sandalyesi geçebilir? Hiçbiri buna müsait değil. Bu şekilde yapılmalı, buna rampa ya da asansör yapsanız ne olacak? Aldatmaca olur, bir zaman dilimi içerisinde biz bunları halletme yoluna gideriz, ondan sonra da Emniyet Genel Müdürümüz veya İç İşleri Bakanımızla da biz bunu görüşeceğiz. Biz, zaman istiyoruz. Eğer, bu araçlara bu uygulanabilirse imalatta bu araçlar yeniden yapılmalı. Bugün 80 bin civarında minibüs var. Bu bir atölyede, fabrikada seri üretim yerinde ne kapılarını bozdurabiliriz ne de asansör yaptırma gibi bir lüksümüz var çünkü kapılar buna müsait değil.”
“Özürlüleri araca aldığımız zaman, en az iki kişilik koltuğu kaplıyor olacaktır” diyen Apaydın, “Biz o koltuğu söküp aldığımızda özürlü vatandaşımızı oraya alabiliriz ancak özürlü vatandaşımız olmadığı zaman o iki kişilik yer boş gidecektir. Nedeni, biz ayakta yolcu alamıyoruz. Bu, bizi mağdur edecektir. Bu olay belki de özürlü vatandaşımızın da hoşuna gitmeyecektir. Bu bakımdan zamana ihtiyacımız var, ciddi zamanda biz bunu yapar hallederiz diyoruz”
İHA