Tuzlu ekmek gelecek hafta tarihe karışacak. Ekmekte tuz oranının düşürülmesiyle binlerce kişi hipertansiyon ve böbrek hastalığından kurtulmuş olacak.
Türkiye, 1 Temmuz’da eski ekmeklere veda edecek. Onun yerine az tuzlu, düşük gramajlı ama doygunluk hissi veren ekmekler geliyor. Yeni nesil ekmekler, obeziteden hipertansiyona, kalp krizine kadar birçok sağlık sorununa ‘ilaç’ olacak. Sofraların vazgeçilmez ‘başrol oyuncusu’ ekmekte devrim gibi karar… Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ‘Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Yönetmeliği’, 1 Temmuz’dan itibaren yürürlüğe girecek. Yönetmelikle, fırınlar zorunlu olarak ekmeklerin hem gramajını düşürecek hem tuz oranını indirecek hem de un tipini değişterecek. Yani artık yediğimiz beyaz ekmek satılmayacak. Ekmeğin gramajı 300 gramdan 250 grama; tuz oranı 1.8’den 1.5’a düşürülürken, rafine tipi beyaz un da daha taneli ve kepekli bir karışımdan oluşacak. Yeni nesil ekmeğe doktorlardan da destek verdi. Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Şehsuvar Ertürk, “Günde alınan yaklaşık 15 gram tuz 14 grama inecek. Böylece inmeye bağlı ölümler yüzde 5, kalp krizine bağlı ölümler yüzde 3 azalacak. Tuz ve hipertansiyon sebebiyle yaşanan inme, kalp krizi, böbrek yetersizliği hastalıklarından yılda 9 bin kişi kurtulacak” diye konuştu.