Ramazan Bayramı’na sayılı günler kala vatandaş ‘tatlı’ telaşına düşerken, Gaziantepli baklava ustaları, kaliteden ödün verilerek ucuzlaştırılan baklavanın Antep Baklavası’na gölge düşürdüğünü belirttiler.
Gaziantep’in baklavada marka ustalarından biri olan Şirvan Payaslı, piyasada kaliteden ödün verilerek yapılan baklavaların sağlık açısından olumsuz sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekti. Anteplilerin kalite ve lezzetten uzak baklava tüketmediğini dile getiren Şirvan usta,”Ucuz baklavada malzemeye dikkat edilmeli. Bizim kullandığımız sadeyağ Şanlıurfa’dan geliyor. Bizim kullandığımız yağın bir tenekesi 500 TL. Onların kullandığı yağın bir tenekesi 60-70 TL. Bizim kullandığımız fıstığın kilosu 40 TL, onların kullandığı fıstığın kilosu 20 TL. Fıstık yok denecek kadar da az, fıstıkta koymazlar. Ama bu tür baklavayı Antepliler yemez. Ben 32 yıldır bu işi yapıyorum Gaziantep’te ucuz baklava yenildiğini hiç görmedim” dedi.
Bazı tatlıcıların yeşile boyadıkları yer fıstığını Antep fıstığı diye tatlının içine koyduğunu ifade eden Şirvan usta,”Bu durum dışarıda yapılıyormuş, duydum ama görmedim. Yer fıstığını gıda boyasıyla boyayıp Antep fıstığı diye baklavanın içine koyuyorlarmış. Antep’te olmaz bu. Baklava lezzetini Antep fıstığından alır. Dünyanın hiçbir yerinde böyle lezzetli fıstık yok. Dolayısıyla baklavaya tat veren birinci ürün fıstıktır. Ucuz baklavayı Gaziantepli yemez. Antepli her şeyin en iyisini bilir. Dünyada her şeyi yanıltırsın, aklını yanıltırsın, kafanı yanıltırsın ama damak hiçbir zaman için yanılmaz. Antepli baklavayı nerden alacağını çok iyi biliyor” ifadelerini kullandı.
UCUZ BAKLAVA ANTEP BAKLAVASINA GÖLGE DÜŞÜRÜYOR
Çoğu tüketicinin kaliteli malzeme ile yapılan baklava ile ucuz yöntemlerle yapılan baklavayı ayırt edemediğini kaydeden Şirvan usta, şöyle konuştu:”Ucuz baklava Antep baklavasına da gölge düşürüyor. Yabancı müşteri geliyor bazen, baklava ne kadar diye soruyor; kilogramı 36 TL olduğunu söylüyoruz ama müşteri bize 20 TL’ye satıyorlar diyor. Ucuz baklava Antep’in adını lekeliyor. Bilmiyorlar kullanılan malzemeleri. Adam 10-15 TL’ye de baklava alıyor, bizimkini de pahalı görüyor. Ama kaliteli malzeme kullanıldığının farkına da varmıyor. Sonuçta hepsinin adı baklava olarak geçiyor. Ustanın en iyisi, malzemenin en iyisi Antep’tedir. Usta ile kaliteli malzeme bir araya geldiğinde Antep Baklavası oluşuyor. Baklava öyle yenildiği kadar kolay yapılamıyor. Baklavanın her yeri ayrı bir sanattır. Pişirmek, şekerini vermek hatta ambalaj etmek bile ayrı bir sanattır. Emeği biraz fazla olduğu için maliyeti de biraz yüksek.”DEDİ
İHA