Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, benim 2003 yılından bu yana Avrupa Konseyinden şahsi arkadaşım, 14 Nisan’da Türkiye’ye gelecek” dedi.
Bakan Çavuşoğlu, Kazakistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Muhtar Tileuberdi ile baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde ortak basın toplantısı düzenledi.
Yunanistan’da düzenlenen istişari görüşmelere ilişkin Çavuşoğlu, 5 yıl aradan sonra Türkiye’de düzenlenen 61. turun gayet olumlu bir havada geçtiğini belirtti.
Eski adıyla istikşafi, yeni adıyla istişari görüşmelerde Türkiye ve Yunanistan’ın Ege’de anlaşmazlık bulunan konuları ele aldığını ve birlikte çözüm için karar vermeye çalıştığını söyleyen Çavuşoğlu, Atina’daki toplantıda bu konuların görüşüldüğünü dile getirdi.
Çavuşoğlu, tek bir toplantıda çözüm beklentisinin gerçekçi bir yaklaşım olmayacağına dikkati çekerek, rotasyon usulünce bir sonraki toplantıya Türkiye’nin ev sahipliği yapacağını açıkladı.
Türkiye ve Yunanistan dışişleri bakanlıkları arasında siyasi istişareler mekanizması da bulunduğunu ifade eden Çavuşoğlu, dün gerçekleşen istişari görüşmelerin ardından bugün daha kapsamlı siyasi istişarelerin yürütüldüğünü bildirdi.
Çavuşoğlu, “Türkiye Doğu Akdeniz meselesinde tutumunu gerek sahada gerek masada net bir şekilde gösterdi. Doğu Akdeniz’de hakça paylaşım diyoruz.” ifadesini kullanarak, Türkiye’nin çok taraflı Doğu Akdeniz Konferansı için teklifte bulunduğunu ancak Avrupa Birliği tarafından henüz yanıt gelmediğini anımsattı.
Türkiye’nin tüm ülkelerle olduğu gibi Yunanistan’la da görüşmelerini sürdüreceğinin altını çizen Çavuşoğlu, iki sene önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in dışişleri bakanlarına görev verdiğini ancak yaşanan gerginlikler nedeniyle görüşmelerin gerçekleşmediğini belirtti. Çavuşoğlu, gelecekteki süreçte görüşmelerin yapılacağını söyledi.
İki ülke arasındaki tüm meselelerin Ankara’da görüşüleceğini ifade eden Çavuşoğlu, daha sonra kendisinin de Yunanistan’ı ziyaret edeceğini belirtti.
Çavuşoğlu, temasların faydalı olacağına inandıklarını ve bu çerçevede Erdoğan-Miçotakis görüşmesini de ele alacaklarını kaydetti.
Bakan Çavuşoğlu, Kazakistan’la ikili ilişkileri daha ileriye taşımanın yanı sıra bölgesel inisiyatifleri güçlendirmeyi hedeflediklerini bildirdi.
Kazakistan’ı da kapsayan Orta Asya ziyaretini yakın zamanda gerçekleştirdiğini söyleyen Çavuşoğlu, mevkidaşı Tileuberdi’nin ziyaretiyle, Türk dünyasıyla bağların daha da yakınlaştığını vurguladı.
Çavuşoğlu, Kazakistan’ın bağımsızlığının 30. yıl dönümünü tebrik ederek mevkidaşıyla görüşmesinde gelecek yıl ikili ilişkilerin 30. yıl dönümü vesilesiyle düzenlenecek ortak etkinlikleri de ele aldıklarını dile getirdi.
İki ülke arasında Dördüncü Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Zirvesi’nin hazırlıklarını başlattıklarını ve bu mekanizma kapsamında kurulan Ortak Stratejik Planlama Toplantısı’nı yaptıklarını anlatan Çavuşoğlu, ikili ilişkilerin tüm boyutlarını değerlendirdiklerinin altını çizdi.
Çavuşoğlu, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sürecine rağmen ikili ticaretin düşmediğine dikkati çekerek “Daha önce liderlerimizin belirlediği hedefler var. Önce 5 milyar dolar, daha sonra 10 milyar hedefine çıkmak için daha çok çalışmamız lazım.” dedi.
Ticaret, ekonomi, ulaştırma, güvenlik, savunma sanayi, konsolosluk konuları gibi birçok konuyu ele aldıklarını belirten Çavuşoğlu, iki ülke arasındaki bazı anlaşmaların güncellenmesi için çalışmalara başladıklarını, Zirve’de yaklaşık 20 belgenin imzalanmasının öngörüldüğünü aktardı.
Çavuşoğlu, Orta Asya, Türk Konseyi, Dağlık Karabağ gibi bölgesel konuları da ele aldıklarına dikkati çekerek, şöyle devam etti:
“Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyinin (Türk Konseyi) isim değişikliği gündemde, Türkiye olarak onu da ele aldık, bu isim değişikliğini destekliyoruz. Bu ayın sonunda, 31 Mart’ta Kazakistan’ın Türkistan şehrinde Türk Konseyi Gayriresmi Liderler Toplantısı olacak. Bu yıl sonuna doğru ise Türk Konseyinin resmi zirvesi Türkiye’de gerçekleşecek ve pandemiden dolayı devralamadığımız dönem başkanlığını inşallah kardeş Azerbaycan’dan devralacağız.”
“Hedefimiz ikili ilişkilerin yanında bölgesel inisiyatiflerimizi de güçlendirmek”
Çavuşoğlu, Türk Hava Yollarının ve özel şirketlerin Kazakistan ile Türkiye arasındaki uçuşlarının salgın öncesine dönmesi yönündeki beklenti ve destek taleplerini de Kazak mevkidaşına ilettiğini aktardı.
Kara ve demir yolu ulaşımı konularını da ele aldıklarını söyleyen Çavuşoğlu, tarihi İpek Yolu kapsamında demir yolu projelerinden kargo taşımacılığı bakımından en çok faydalanan ülkenin Kazakistan olduğunu ve gelecek süreçte de diğer ülkelerle bağlantısallık konusunda atılabilecek adımları, somut projeleri hayata geçirmek için daha fazla çalışacaklarını dile getirdi.
Çavuşoğlu, Türkiye’nin Yeniden Asya girişiminin amacının bütüncül bir yaklaşımla tüm Asya ile tekrar bağlanmak olduğunu vurgulayarak, Kazakistan’a bu girişime verdiği destek için teşekkür etti.
Afganistan, Kıbrıs, Uygur Türkleri, Rusya ile ilişkiler gibi diğer konuları da Kazak mevkidaşıyla ele aldıklarını söyleyen Çavuşoğlu, “Hedefimiz ilişkilerimizi daha da ileriye taşımak ve ikili ilişkilerin yanında bölgesel inisiyatiflerimizi güçlendirmektir. Bu kapsamda özellikle Asya’da İşbirliği ve Güven Arttırıcı Önlemler Konferansı’nın dönem başkanlığını üstlenen Kazakistan’ı tebrik ediyorum.” diye konuştu.
Çavuşoğlu, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı ve İslam İşbirliği Teşkilatı gibi diğer örgütlerde de iş birliğini arttırmakta fayda olduğunu kaydetti.