Nakşibendi Tarikatının İsmailağa cemaati lideri Mahmut Ustaosmanoğlu, 93 yaşında hayatını kaybetti.Torunu Muhammed Fatih Ustaosmanoğlu sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, “Mahmud efendi hazretleri dedem hazreti Allah’a vasıl oldular” ifadelerini kullandı.
İsmailağa Cemaati Lideri Mahmut Ustaosmanoğlu’nun cenaze bilgileri paylaşıldı. İsmailağa Camii’nin resmi hesabından paylaşılan bilgiye göre Ustaosmanoğlu’nun cenazesi 24 Haziran Cuma günü Cuma namazına müteakip Fatih Camii’nden kaldırılacak.
Mahmut Ustaosmanoğlu, 1929 senesinde Trabzon’da dünyaya geldi. Gençliğinde etraftaki köylerin hocalarından ders aldı. 16 yaşında icazet aldı. İcazetinden sonra köyünde ders vermeye başladı. Henüz askerlik çağına gelmeyecek kadar genç yaşında, yetiştirmiş olduğu talebelerine icazet verdi. 16 yaşındayken evlendi.
Ustaosmanoğlu’nun hayatı 23 yaşındayken (1952) Ahıskalı Ali Haydar Efendi’yle (Ali Haydar Gürbüzler) tanışmasıyla değişti. Nakşibendi şeyhi Ali Haydar Efendi’nin talebesi olan Ustaosmanoğlu, 1954’te İstanbul’da Fatih-Çarşamba’daki İsmailağa Camisi’nin imamı olarak görevlendirildi.
1960 yılında Ali Haydar Efendi’nin ölümünün ardından Ustaosmanoğlu, Nakşibendi camiasında mürşidi Ali Haydar Efendi’nin yerini aldı ve daha önemli bir figüre dönüştü.
Aynı dönemde İskenderpaşa Cemaati’nin imam-hatibi olan Mehmed Zahid Kotku’nun başında olduğu İskenderpaşa Cemaati’yle ihtilafa düşmemeye özen gösteren Mahmut Ustaosmanoğlu, Kotku’nun ölümünden sonra İskenderpaşa Cemaati’nin başına Prof. Dr. Mahmut Esad Coşan’ın geçmesiyle, daha bağımsız bir çizgi izlemeye başladı.
Ustaosmanoğlu, 1954’te başladığı İsmailağa Camisi imamlığı görevini emekli olduğu 1996 yılına dek sürdürdü. Ustaosmanoğlu’na hürmet eden kişilerden oluşan ve 1980’ler itibarıyla kurumsallaştığı düşünülen cemaate ismini veren de Ustaosmanoğlu’nun görev yaptığı İsmailağa Camisi oldu.
2010 senesinde İstanbul’da düzenlenen Uluslararası İnsanlığa Hizmet Sempozyumu’ndan sonra kendisine İslam’a Üstün Hizmet Ödülü verildi. Mahmut Ustaosmanoğlu’nun yetiştirdiği ünlü talebeleri arasında “Cübbeli Ahmet Hoca” olarak bilinen Ahmet Mahmut Ünlü de vardır.