Bir yanda Türkiye, Suriye ve Rusya dışişleri bakanları arasında yaklaşan toplantının tarihiyle ilgili konuşmalar devam ederken diğer yanda Ankara’da Suriyeli mülteciler sorununa ‘ideal bir çözüm’ olarak Halep’in kontrolünün Türkiye’ye verilmesine ilişkin sürpriz çağrı konuşulmaya başladı. Öte yandan Tahran, Ankara ile Şam arasındaki yakınlaşma sürecine dahil oldu.
Ankara’ya ve Şam’a yakın kaynaklar, dışişleri bakanlarının görüşme tarihinin henüz belirlenmediğini söylediler. Türk kaynaklar, görüşmenin Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Türkiye ile ABD arasında 17 Ocak’ta yapılması planlanan Stratejik Konsey toplantısına katılmak üzere bulunduğu Washington’dan dönüşünden önce yapılmayacağını belirtti.
Türkiye, Rusya ve Suriye dışişleri bakanlarının toplantısının ‘birkaç hafta içinde’ gerçekleşmesi bekleniyor. Rusya’nın toplantı tarihi olarak Ocak ayının ikinci haftasını önerdiğini, ancak Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, bu tarihte Stratejik Konsey toplantısına katılmak üzere ABD’de olacağını belirtti.
Washington’ın Beşşar Esed rejimi ile herhangi bir yakınlaşmaya karşı olduğunu açıkça ifade ettiğini ve Şam ile normalleşmek isteyen tarafları ‘rejimin karıştığı ağır insan hakları ihlallerini unutmamaya’ çağırdığını hatırlatan kaynaklar, Ankara ile Şam arasındaki görüşmelerin Stratejik Konsey toplantılarında ve Türk ve ABD’li yetkililerin toplantılarda ele alınacak konular arasında yer alacağını belirtti.
Türkiye’nin masaya yatıracağı konuların çok hassas olması nedeniyle, rejimle yapılan görüşmelerden hemen sonuç beklenmemesi gerektiğine dikkati çeken kaynaklar, buna (Ankara’nın SDG’nin omurgasını oluşturan YPG’nin Türkiye sınırları yakınlarındaki varlığının sona erdirilmesi talebine atıfla) terörle mücadele, insani yardımlar ve Suriyeli mültecilerin gönüllü ve güvenli şekilde geri dönüşlerinin dahil olduğunu ve ardından sıranın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed arasındaki olası görüşmeye geleceğini söylediler.