Ramazan 23 Mart’ta başlıyor. Et ve Süt Kurumu (ESK) son iki ayda yüzde 50’den fazla artan et fiyatları için harekete geçti.
Fiyatlarda spekülasyona engel olmak için ESK ile Tarım Kredi Market zincirleri arasında bir protokol imzalandı.
Konuyla ilgili ESK Genel Müdürü Mustafa Kayhan bir açıklama yaptı. Kayhan, “Protokol kapsamında bugünden başlayarak verdiğimiz ürünlerin miktarını aylık minimum 600 tona çıkararak ambalajlı 1’er kilogramlık kıyma ve kuşbaşı vereceğiz.” dedi.
Kayhan’ın açıklamasına göre kıymanın kilogramı 140 lira, kuşbaşının kilogramı da 150 liradan market raflarında satılacak.
İstanbul’da faaliyet gösteren ve kasap reyonu olan market zincirlerine aylık minimum 2 bin 400 ton karkas et vereceklerini söyleyen Kayhan, “Onlar da ramazan boyunca tüketicilerimize kıymayı 190 liradan, kuşbaşı eti de 210 liradan satacaklarını taahhüt ettiler. Bu program da bugünden itibaren başlıyor.” diye konuştu.
ESK’nın da kendi satış noktalarında kıyma ve kuşbaşı miktarını iki katına çıkaracağını söyleyen Kayhan, fiyatların kıyma için 119 lira, kuşbaşı için ise 129 lira olarak belirlendiğini kaydetti.
Kayhan, Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinin hem tedarik zincirini hem de üretimi olumsuz etkilediğine dikkati çekti.
“Depremden sonra iki gün içinde fiyatlarda 30-40 liralık yükseliş oldu.” diyen Kayhan, şunları kaydetti:
“Bunu maliyetle açıklamak mümkün değil. Son bir iki günde de 20-30 liralık artış oldu. Bunu da maliyetle açıklamak mümkün değil. Bunları spekülatif artış olarak değerlendiriyoruz ve mücadelemiz bu yöndedir.”