AK Parti Grup Başkanvekili ve Gaziantep Milletvekili Abdulhamit Gül TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, İsveç’in NATO’ya katılım sürecini değerlendirdi.
Gül “İsveç’in NATO’ya katılımı taahhütlerine ve sürecin olumlu yürütülmesine bağlıdır.” dedi.
Türkiye’nin adil bir dünya için çabalarının orta olduğunu belirten Abdulhamit Gül, “Sayın Cumhurbaşkanımızın NATO zirvesinde ortaya koyduğu çalışmalarda ülkemiz açısından çok önemli kazanımlar ortaya konulmuştur ve özellikle zirveden bir mutabakat çıkmıştır. İsveç’in NATO’ya kabulü için Türkiye’nin sunmuş olduğu, Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından sunulan şartlar kabul edilmiştir, İsveç Başbakanı terör örgütlerinin desteklenmeyeceği taahhüdünü yinelemiştir. Ayrıca, Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından NATO nezdinde çok önemli girişimlerde, temaslarda da bulunulmuştur, önemli görüşmeler yapılmıştır. NATO tarihinde ilk kez bir Terörle Mücadele Özel Koordinatörü atanacaktır, terör örgütlerine karşı iş birliği zemini genişletilecektir, İsveç ve Türkiye arasında güvenlik mekanizması ortaya konulacaktır.” dedi.
Abdulhamit Gül, sürece ilişkin son sözü Gazi Meclis’in söyleyeceğini hatırlattı.
Abdulhamit Gül, “Sayın Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi, burada Türkiye Büyük Millet Meclisinin işlevidir, burada yüce Meclisimiz bu sürecin asli unsurudur. İsveç’in NATO’ya katılımı konusunda konu buraya gelecek ve Meclisimiz bu konuda takdir edecektir, Meclisimizin takdirine sunulacaktır. Son sözü, yine Cumhurbaşkanımızın da adres olarak gösterdiği gibi, yüce Meclisimiz söyleyecektir, değerli milletvekillerimizle bu kararı birlikte alacağız. Bu süreci hep birlikte yakından takip edeceğiz. Verilen tüm sözlerin, taahhütlerin ne şekilde uygulandığı, yerine getirildiği ya da getirilmediği konuları burada değerlendirilecek ve ülkemizin menfaatleri, ülkemizin çıkarları, milletimizin çıkarları burada yine en önemli bir kriter olacaktır.” İfadelerini kullandı.
Abdulhamit Gül, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi 53’üncü Olağan Oturumu’nda Kur’an-ı Kerim’e yönelik saldırıları kınamayı reddeden ülkelere tepki gösterdi.
Gül, “Yüce kitabımıza yönelik alçak saldırıyı kınamayı reddeden bazı ülkeleri ve burada da bazı batı ülkelerinden de yine görmek gerçekten kabul edilir bir şey değil; kınamayı reddeden bu ülkeleri biz de reddediyoruz, kınıyoruz. Hangi dinden olursa olsun insanların kutsalına saldırmak asla ifade özgürlüğü değil, bu bir nefret suçu, insanlık suçudur.”dedi.