Diyarbakır’da 2022 yılında 799 bin 210 ton olan buğday üretimi, bu yıl bir milyon tona ulaştı. Diyarbakır arpa da bereketli bir yıl geçirdi. Geçen yıl 185 bin 789 ton olan üretim 200 bin tona yükseldi. Yoğun ürün alan çiftçi, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) engeline takıldı.
Yüksek rekolte beklenmesine rağmen, çiftçiden alınacak buğdayın depolanacağı silolar zamanında boşaltılmadı. Hasat bitti, rekolte yükseldi, ancak çiftçiler TMO’dan randevu alamadıkları için ürününü satamadı.
Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil, hasat döneminden önce siloların boşaltılması yönündeki uyarılarına kulak verilmediğini söyledi. Yeşil, “Yapmış olduğumuz tespitler ışığında, yetkililere konuyu bildirdik bizlere konuyla yakından ilgileneceklerini ifade ettiler. Genel Müdür, gerekli çalışmaların yapılacağını belirtti. Ama ne yazık ki çalışmalar gecikti” dedi.
TMO alımlarındaki gecikmeden dolayı çiftçinin serbest piyasaya mahkum edildiğine dikkat çeken Yeşil şunları söyledi: “Bu gecikmeden kaynaklı olarak çiftçilerimiz TMO’ya buğdayını 10 TL’ye, arpasını 7,5 TL’ye satmak yerine serbest piyasaya buğdayını 6,5, arpasını ise 5.7 TL’ye satmak zorunda kaldı. Çünkü çiftçinin ödemesi var. TMO’dan randevu alamıyor. Ödemelerini geciktirmemek için serbest piyasaya ürün satıyor. Çiftçilerimizin daha fazla mağdur edilmemesi ve şimdiye kadarki zararının telafisi için TMO’nun acilen çözüm bulması ve çiftçilerimizin zararını karşılaması gerekmektedir.”