ANKARA
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, devlet koruması altında bulunan zihinsel engellilerin sosyal yaşama uyumu ve istihdam olanaklarını arttırmak amacıyla hayata geçirilen “Cafe Down”da engelli çalışanlarla bir araya geldi.
Renkli görüntüler ve diyalogların yaşandığı ziyarette engelli çalışanlara çay servisi yapan Kaya, büyük bölümü zihinsel engelli ve down sendromlulardan oluşan garsonlara çiçek verdi.
Engelli çalışanlar ise Kaya’ya yaptıkları işten çok mutlu olduklarını, yemek servisi yapmayı çok sevdiklerini ve meslek eğitiminde öncülük eden öğretmenlerinin kendilerine çok yardımcı olduğunu anlattı.
“Bizim için gerçekten çok büyük bir mutluluk”
Bakan Kaya, bir basın mensubunun Dünya Engelliler Günü’ne yönelik değerlendirmelerini sorması üzerine, engellilerin toplumsal hayatın içerisinde yer almaları için bir çok icraat gerçekleştirdiklerini vurguladı.
Hem yasal hem de uygulamada da bir çok yeni örneğin hayata geçirildiğine işaret eden Kaya, “Hükümetimiz, engellilerimizin hem istihdam hem de hayatın her alanında yer alması için çalışmalarını çok güzel bir şekilde sürdürüyor. Burada çocuklarımız hem çalışıp üretiyorlar hem de insanlarla iç içe sosyal hayatın içindeler. Bu bizim için gerçekten çok büyük bir mutluluk.” değerlendirmesinde bulundu.
“Herkesin üstüne düşen vazifeyi yapması gerekiyor”
Bakan Kaya, eylem planının uygulanması konusunda koordinatör bakanlık olduklarını hatırlatarak, “İnşallah engellilerimiz için gece-gündüz demeden, durmadan çalışmaya devam edeceğiz. Onların yüzlerinin gülmesi, hayatın içine katılmaları, onları bu şekilde üretirken görmek bizim için en büyük mutluluk. Burası bir korumalı iş yerine örnek. Korumalı iş yerlerinin çalışmaları çok önemli.” şeklinde konuştu.
AK Parti hükümetleri döneminde engellilerin kamu ve özel sektörde istihdamının iyi bir seviyeye ulaştığına işaret eden Kaya, “Biz iktidara geldiğimizde engelli memur sayıları çok düşüktü. Bugün engelli memur sayımız 50 bine yaklaştı, 49 bin seviyesinde. Kamuda engelli işçi sayımız 10 bini aştı, özel sektörde 100 bine yaklaştı.” dedi.
Kaya, engellilerin hayatın içinde daha fazla yer aldığı, tüm engellerin birlikte ortadan kaldırıldığı bir Türkiye idealinde olduklarını vurgulayarak, “Biz erişebilirlik noktasında önemli adımlar attık. Gerekli bütün yasal düzenlemeleri yaptık. Şimdi uygulamada da zihniyet dönüşümünün sağlanması noktasında da herkesin üstüne düşen vazifeyi yapması gerekiyor. Tüm paydaşlarımızın üzerine düşen vazifeleri yapmaları lazım ki bu çocuklar hepimizin çocukları, hep birlikte onların yüzlerini güldürelim, hayatın içine katalım.” ifadelerini kullandı.
Muhabir: Burcu Çalık