Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Toplumumuzun her kesiminde, çocuklarımızdan yaşlılarımıza varıncaya kadar her katmanında, her sektörde, sanayicimizden tutun da ev hanımlarımıza varıncaya kadar enerji tasarrufu bilincini gerçekleştireceğiz ve bunu mutlaka yatırıma dönüştürmüş olacağız” dedi.
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği tarafından düzenlenen ‘Çimento Sektöründe Enerji Verimliliği’ Konulu panele katıldı. Yıldız, enerji verimliliğinin tüketimdeki eğrilerin azaltılması anlamı taşıdığını belirterek, enerji ürünlerinin tasarruflu kullanımıyla ilgili enerji politikalarının olduğunu söyledi. Yıldız Türkiye’de bin dolarlık bir gayri safi yurt içi hasıla oluşturmak için şu anda 290 litre petrole eşdeğer enerji harcadığına dikkat çekerek, Almanya, Fransa gibi ülkelerde bu rakamın 180, Japonya gibi ileri teknoloji üreten ülkelerde ise 100 litre civarında olduğunu ifade etti.
2020 yılına kadar bir kısım sektörlerde yüzde 20’lere varan tasarrufların gerçekleştirilme imkanı olduğuna değinen Yıldız, “Yani bin dolarlık gayri safi milli hasılayı daha düşük verimli bir enerji miktarıyla gerçekleştirebileceğiz. Bu bizim çalışmalarımıza mani değil, bu bizim büyümemize mani değil, tam tersi sıhhatli büyümemizi gerektirecek bir olgudur” şeklinde konuştu.
1973-2000 yılları arasında ABD’nin gayri safi milli hasılasının yüzde 126 büyüdüğünü söyleyen Yıldız, tüketimindeki artışın ise yüzde 30’larda kaldığını belirtti. Yıldız, 1990-2000 yılları arasında sanayi üretimi yüzde 41 artarken, elektrik tüketiminin ise yüzde 11 civarında arttığını kaydetti. Yıldız, “Her birimiz maliyetlerin kömürle beraber yüzde 70’ler civarında olduğu enerji sektörünü değerlendirmek ve daha verimli kılmak için çalışmak zorundayız. Bildiğiniz gibi bizim düşük kalorili kömürlerimiz var, biz bunları değerlendireceğiz ve yerli kaynaklar haline getirmeyle alakalı gayretlerimizin gerek petrolde, gerek doğalgazdaki en önemli parçalarından biri olacak. Yerli kömür santrallerimizin, özellikle yerli kömürün elektrik santrallerine dönüşmesiyle alakalı ihale süreci Soma ile devam edecek. 17-18 ben megavattlık Afşin-Elbistan havzası, Konya Karapınar havzası ve ÇED ile alakalı konuları düzenleyebilirsek Ergene havzası da önemli bir üretim merkezi haline gelmiş olacak” dedi.
İHA