Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, dış politikada etkinlik bağlamında yurtdışındaki Türk bilim adamlarının etkin bir bilimsel çevre olarak evrensel bilim faaliyetlerindeki etkisinin artırılacağına dikkati çekerek, Türkiye’nin sadece yurtdışına fiili emek gücüyle mevcudiyetini sürdüren bir ülke olmadığını bildirdi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığı arasında ‘bilim diplomasisi’ faaliyetlerinin geliştirilmesine ilişkin işbirliği protokolü imzalandı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nda gerçekleştirilen protokole, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün katıldı. Bakan Ergün, yaptığı konuşmada, işbirliği protokolünün amacının iki Bakanlığın ortak görev alanına giren konularda etkin bir işbirliği sağlamak ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yurtdışında yürüteceği ‘bilim diplomasisi’ faaliyetlerini geliştirmek olduğunu söyledi.
İmzalanan protokolün Türkiye’nin bilim diplomasisi için çok güçlü bir zemin oluşturacağına dikkati çeken Ergün, “Böylece yurtdışında bilim ve teknoloji müşavirlikleri oluşturabileceğiz, yurtdışına Bilim ve Teknoloji Müşavirleri atayabileceğiz. Gönüllü Bilim ve Teknoloji temsilcileri de görevlendireceğiz. Böylece bilimsel ve teknolojik gelişmelerin takibi ve raporlanması, ilgili ülke ile Türkiye arasında geliştirilecek potansiyel işbirliği alanlarının tespiti ve Türk ile yabancı akademisyenlerin tanışması için tanışma toplantıları düzenlemek gibi etkinlikler gerçekleştirilecektir” diye konuştu. Ergün, imzalanan protokolle Dışişleri Bakanlığı’nın kadro ofis ve fiziki mekan konusunda uzun vadede ihtisas edilmesi planlanan yurtdışı teşkilatların uluslararası çalışmalarında Bakanlığa destek vereceğini belirtti.
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, protokolde 4 temel hedefin olduğunu belirterek, bilim diplomasisi yoluyla dünyadaki her alandaki gelişmelerin takip edileceğini söyledi. Davutoğlu, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığı arasında çok daha yakın bir ilişki öngördüklerini ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığındaki ilgili kişilerin Dışişleri Bakanlığı diplomasi atölyesinde eğitim almalarına imkan sağlanacağını bildirdi. Dış politikada etkinlik bağlamında yurtdışındaki Türk bilim adamlarının etkin bir bilimsel çevre olarak evrensel bilim faaliyetlerindeki etkisinin artırılacağına dikkati çeken Davutoğlu, artık Türkiye’nin sadece yurtdışına fiili emek gücüyle mevcudiyetini sürdüren bir ülke olmadığını belirtti.
İHA