ROTTERDAM – ABDULLAH AŞIRAN
Hollanda’da Türkler öncülüğünde 2015 yılında kurulan ve aradan geçen sürede seçimlerde önemli başarılar kazanan Denk Partisinin Genel Başkanı Selçuk Öztürk, sadece azınlıklara değil, ülkenin her kesimine hitap ettiklerini belirterek “Denk Partisi artık ülkede kabul görülüyor.” dedi.
Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Avrupa’da son yıllarda güçlenen aşırı sağ ve ırkçı hareketlere dikkati çekerek, “Denk Partisi olarak meclisteki çalışmalarımızla ve önerilerimizle ülkedeki ırkçılığın sadece yabancı kökenlilere değil de herkese, ülke ekonomisine ve uluslararası imajına zarar verdiğine inandırıyoruz. Irkçıların daha sert bir şekilde cevap alması gerektiğini düşünüyoruz. Örnek olarak, belediyeler yabancı kökenlileri işe almadığı zaman buna sebep olan memur ile oturup konuşacaksınız, ırkçılık ve ayrımcılık yapıyorlarsa iş yerlerinde artık yeri olmadığını söyleyeceksiniz. Ülkede bazı memur ve işverenin ırkçılık yaptığından dolayı artık işinden olması gerekiyor aksi takdirde ırkçılığın ve ayrımcılığın azalmayacağını düşünüyoruz. Bunun tersini ispatladığımız zaman ülkede inanın ırkçılık yapan çoğu kişi kendine çekidüzen verecektir.” dedi.
Selçuk Öztürk, vatandaşların Denk Partisinden büyük beklentileri olduğunu ve artık belediyelerde de olmaları gerektiğini belirterek, “Bunun için öncelikle siyaset okulu açarak katılanların kalitesine baktık ve onların belediyelerde vatandaşın hakkını savunabilecek kalitesi olduğuna inandık. Bunun dışında geçen sene genel seçimlerde farklı kentlerde aldığımız oy oranlarına güvenerek tespit ettiğimiz belediyelerde güzel bir performans göstereceğimizi düşündük. Sağlam ve emin adımlarla kaliteli arkadaşlarla çalışmak istediğimiz için şimdilik 14 belediyede 153 adayla ama uzun vadede daha çok belediyelerde seçimlere katılacağız.” ifadelerini kullandı.
Partiye farklı etnik kökenlilerin sempati duyduğunu, üye olarak ve oy vererek katkı sağladıklarını aktaran Öztürk, “Biz 14 belediyede seçimlere katılıyoruz ama 4 bin üyemiz var. Bu üyelerin yüzde 20’si Hollandalı yüzde 80’i de farklı etnik kökenlerden oluşuyor. Biz ülkedeki 17 milyon vatandaşın partisi olduğumuzu gün geçtikçe gösterdiğimiz için birçok Hollandalı da bize katılıyor. Denk Partisi artık ülkede kabul görülüyor.” değerlendirmesinde bulundu.
Denk Partisi Meclis Grup Başkanı Tunahan Kuzu da ırkçılık tehdidine dikkati çekerek “Hollanda’da söylemler gün geçtikçe sertleşiyor, ırkçılaşıyor, ötekileştirme politikası artıyor. Bir taraftan sert söylemlerle yabancı toplumu ötekileştiriyorlar diğer taraftan da dostane görünerek oy avcılığına çıkıyorlar. Geçtiğimiz haftalarda sokağa inerek, vatandaşla görüştüğümüzde vatandaşın bu oyunları gördüğünü ve artık kanmayacağını açık ve net bir şekilde gördük.” dedi.
“Belediyelerde sesimizi duyurmamız lazım”
Geçen yıl genel seçimlerde üç milletvekili çıkararak Hollanda Parlamentosunda bir ilki gerçekleştirdiklerini vurgulayan Kuzu, “Bu durum diğer partilerin uyanmasına sebep oldu. Yabancı kökenliler bir araya gelerek organize olup kendi seslerini duyurabiliyor ve kendi haklarına sahip çıkmak için mücadele verebiliyorlar imajı oluştu. Sağ odaklı popülist partilere baktığımızda devamlı Denk Partisini hedef göstererek siyaset yapmaya çalışıyorlar. Sol ve merkezdeki partiler de buradan kendimize nasıl pay kaparız gayreti içerisinde çalışmalarını sürdürüyorlar. Onun için biz birlik ve beraber içerisinde olmamız ve (seçimlerine) katıldığımız belediyelerde sesimizi duyurmamız lazım.” şeklinde konuştu.
Hollanda’da gün geçtikçe yabancı düşmanlığının ve İslamofobik saldırıların arttığını vurgulayan Kuzu, şöyle devam etti:
“Ülkede daha önceleri inkar edilse bile yapılan farklı araştırmalar açık ve net bir şekilde ayrımcılığın var olduğunu gösteriyor. İlkokul, ortaokul ya da iş hayatına yeni atılacak olan gençler bunu her gün maalesef hissediyorlar. Onun için ayrımcılık öyle bir hale geldi ki artık normalleşmiş durumda. Ülkede ayrımcılığın ve ırkçılığın neticesinin ne olabileceği ve topluma vereceği zararların ne olduğunu hep birlikte göstermemiz gerekiyor. Biz sadece azınlık topluluklarla değil bu adaletsizliği ve haksızlığı gören Hollandalılar ile birlikte mücadelemizi veriyoruz. Gün geçtikçe Hollandalıların da Denk Partisine katıldığını görünce çok mutlu oluyoruz.”
Hollanda’da yerel seçimler 21 Mart’ta yapılacak.