CAKARTA – Adem Şalvarcıoğlu/Mahmut Atanur
Endonezya’da yüzyıllardır kullanılan, özellikle ramazan ayında önemli yeri olan “bedug” davulu yıllara meydan okuyor.
Endonezya’da “bedug” isimli davul, ramazan ayında oruç tutanları sahura kaldırmak, ezan vaktini haber vermek için ve cuma namazı hutbesi öncesi kullanılıyor.
Yüzyıllardır vakit habercisi olan bu davul, hoparlör gibi ses sistemlerinin gelişmesiyle camilerde artık yer almasa da eski kültüre bağlı kalmak ve bu geleneği sürdürmek isteyenler bu aleti hala kullanıyor.
Ramazan öncesi bedug yapımına başlanıyor
Ramazan ayı öncesinde küçük atölyeler açan ustalar, elleriyle yaptıkları bedugları yol kenarlarında sergileyerek satışa sunuyor.
Ülkede alışveriş merkezleri ve yol kenarlarında yer alan bedug davullarıyla ramazanın geldiği anımsatılıyor. Sahur vaktinde mahalleleri gezen ramazan davulcuları, çaldıkları bedug ile insanları uyandırıyor.
Bedug yapımında, gövde için palmiye ağacı, tokmağın vurulduğu yüzey için koyun veya dana derisi kullanılıyor. İlk önce bir plaka üzerinde güneşte kurumaya bırakılan deriler, kurutma işleminin ardından gövdeye monte ediliyor.
“Fiyatları 10 dolar ila bin 200 dolar”
Bedugların fiyatları gövde malzemesi ve işlemesine göre değişiyor.
Başkent Cakarta’daki bedug ustası Saiful Muhammed, “Her yıl ramazan ayında bedug yapıyoruz. Ramazan ayında satışların iyi olması nedeniyle kurduğum atölyemde bedug yaparak müşterilere satıyorum.” diye konuştu.
Bedug boyutlarının müşterilerin isteğine göre değiştiğini söyleyen Muhammed, “Değişik boyutlarda yapılan bedug fiyatları, gövdede kullanılan malzeme ve el işlemesine göre değişiyor. Kalitesi ve el işlemesine göre bedug fiyatları 10 dolar ila bin 200 dolar olabiliyor. Ben küçük bir atölyede maliyeti düşük beduglar satıyorum.” dedi.
Bedug davulunun Çin ve Hindistan kültüründen Endonezya’ya geçtiği ifade ediliyor.