SARAYBOSNA – KAYHAN GÜL
Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) Genel Başkanı Zafer Sırakaya Bosna Hersek’te kurulan Avrupalı Balkan Demokratlar Birliği’nin (UEBD) kuruluşu ve birliğin yarın düzenleyeceği “Endülüs ve Bosna Hersek ekseninde Avrupa’da İslam ve Müslümanların geleceği” paneli hakkında AA muhabirine açıklamada bulundu.
UETD’nin kuruluş çalışmalarına 2004’te başlayan bir sivil toplum örgütü olduğunu hatırlatan Sırakaya, bugün Avrupa’nın 16 ülkesinde 148 şubeyle hizmet verdiklerini söyledi.
İsminde her ne kadar “Türk” kelimesi bulunsa da UETD’nin tüm insanlığa yönelik çalışmalar yürüten bir sivil toplum örgütü olduğunu vurgulayan Sırakaya, “Bu bağlamda, Balkan ülkeleriyle hem medeniyet anlayışımızın getirmiş olduğu olgu hem de tarihimizin bize verdiği misyonla bu toplumda değişik kültürlerin, değişik dinlerin beraberce yaşam kültürü noktasındaki katma değerimizi sağlamamız gerektiğini düşündük.” ifadelerini kullandı.
Balkanlar’ın değişik milletlerin beraber yaşadığı bir coğrafya olduğunu kaydeden Sırakaya, geçmişte bu değişik toplumlar ile cami, sinagog ve kilisenin yan yana inşa edildiği anlayışın Balkanlar’da uyuma sebebiyet verdiğini vurguladı.
Sırakaya, son yüzyıllarda özellikle Osmanlı bakiyesi olan ülkelerde din ve kültür eksenli aşırıcılığın gelişmesiyle bu uyumun kaybolduğuna dikkati çekerek “Bizler, bu beraber yaşam kültürünün, medeniyet tasavvurumuzdan gelen birlikteliğin bu ülkelerde bir şekilde tekrar yer bulması için gayret göstereceğiz. Medeniyet tasavvurumuzdan almış olduğumuz beraber yaşam kültürünün, birbirimizin şarkısını dinlemedeki hoşgörümüzün, bu ülkelerde, Saraybosna ve Bosna Hersek’te tekrar yer bulması için gayret göstereceğiz.” diye konuştu.
Saraybosna’da “Müslümanların geleceği” konuşulacak
UEBD tarafından yarın Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’da düzenlenecek “Endülüs ve Bosna Hersek ekseninde Avrupa’da İslam ve Müslümanların geleceği” konulu panel hakkında da bilgi veren Sırakaya, şunları kaydetti:
“Son dönemde Avrupa’da aşırı sağ partilerin çok daha fazla temayüz ettiğini, aşırı sağ ve ırkçı partilere bağlı oyların arttığını görmekteyiz. İslam düşmanlığının artmış olduğu bir ortamda, bizler İslam’ın esasında Avrupa’nın temel dinamiklerinden bir tanesi olduğunu bir kez daha ifade etme gereksinimi duyuyoruz. Özellikle Batı’daki kimi siyasetçilerin Avrupa’nın temel değerlerinden birisinin İslam olduğunu vurgulaması, bizi büyük bir memnuniyete sevk ediyor. Ancak bu tarih bilincine haiz olmayan kimi çevrelerin bunları tekrar hatırlaması anlamında, Endülüs dönemindeki Endülüs medeniyetinin, Avrupa toplumuna katmış olduğu değeri tekrar ifade edebilmek anlamında bunların konuşulması gerektiğini düşünüyoruz. Önümüzdeki süreç içerisinde İslam’ın Avrupa’nın da temel dinamiklerinden ve temel değerlerinden birisi olarak devam etmesi için bu konferansı tertip ediyoruz.”
Saraybosna’daki panele çok sayıda Bosna Hersekli üst düzey yetkilinin ve bu ülkede görevli diplomatik misyon şeflerinin yanı sıra Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyinin Boşnak üyesi Bakir İzetbegovic’in de katılması bekleniyor.