ERZURUM
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci,esnaf ve sanatkarlara bacalarının tütmesi ve ekmek kapılarının açık kalması için destek verdiklerini belirterek, “Kasım ayı itibarıyla esnaf ve sanatkara, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet KooperatifleriBirlikleri Merkez Birliği (TESKOMB) aracılığıyla ya da Halk Bankasından sağlanan destek miktarı 23 milyar lirayı aştı.” dedi.
Bazı temaslarda bulunmak üzere kente gelen Bakan Tüfenkci’yi Erzurum Havalimanı’nda Vali Seyfettin Azizoğlu, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Emniyet Müdürü Mehmet Aslan, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Lütfü Yücelik, Erzurum Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Rasim Fırat, AK Parti İl Başkanı Mehmet Emin Öz, oda başkanları ve partililer karşıladı.
Bakan Tüfenkci, daha sonra kentteki bir düğün salonunda düzenlenen “Esnaf ve Sanatkarlar Bilgilendirme Toplantısı”na katıldı.
Salona girişinde mehter takımı tarafından karşılanan Bakan Tüfenkci, burada yaptığı konuşmada, esnaf ve sanatkarların geleneğiyle, ahlakıyla, disipliniyle, en önemlisi de dayanışmasıyla medeniyetin gelişmesinde ve ileri taşınmasında hayati bir rol oynadığını söyledi.
Esnafın sosyal dayanışmanın, kardeşliğin, yardımlaşmanın muhafızı olduğunu ifade eden Tüfenkci, “15 Temmuz hain darbe girişiminde ve sonrasında esnafımız Cumhurbaşkanımızın liderliğinde birlik ve beraberliğin en güzel örneklerini sergiledi. 15 Temmuz’da vatan hainlerine karşı gece sabaha kadar mücadele eden esnafımız 16 Temmuz’da dükkanının kapılarını açtı. Milli iradenin, milletinin yanında oldu. Gece demokrasi nöbeti tuttu, meydanlarına sahip çıktı, gündüz ekmek teknesinin başında oldu.” diye konuştu.
Tüfenkci, esnafın, tüccarın, milletin sağduyusuyla ülkede ekonomik faaliyetlerin hiçbir kesintiye uğramadığını belirterek, esnaflara 15 Temmuz ve sonrasında gösterdikleri sağduyu için teşekkür etti.
Esnafın hak ve adalet için gerektiğinde “Ahi Evran, Şeyh Edebali, Fatih Sultan Mehmet ve Çanakkale ruhu” olmak demek olduğunu aktaran Tüfenkci, “Topluma, girişimciliği öğreten, sermayeden ziyade emeğine ve sanatına güvenen, Türk ticaret hayatını ayakta tutup buna zemin oluşturan esnaf ve sanatkarlarımızdır. Esnaflık yapmak, emek ve piyasa arasındaki boşluğu kapatmak, yeni iş yaratmak, mevcut işi geliştirmek, büyütmek, piyasaya yeni mal ve hizmet sunmaktır.” ifadesini kullandı.
“Toplumun bel kemiği olan esnafa sağlanan destek, görülmemiş boyuta ulaştı”
Tüfenkci, esnafın kısıtlı sermayelerine karşın alın terleri ve göz nurları ile günümüz dünyasının zorlu iktisadi koşullarına uyum sağlamaya çalıştığına değinerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bakanlığımızın bu noktadaki rolü, toplumumuzun bel kemiğini oluşturan esnafımızın omuzlarındaki yükü bir nebze olsun azaltmaktır. Esnaf ve sanatkarlarımızın hem yuvalarının bacası tütsün hem de ekmek kapıları açık kalsın diye sağlanan kredi ve destek sistemimiz şimdiye dek görülmemiş boyutlara ulaşmıştır. 2002’de yıllık yüzde 47’nin üzerinde olan esnaf kredilerinin faiz oranını yüzde 4’lere, 5’lere indirdik. Sübvansiyon oranını yüzde 20’den yüzde 50-100’e çıkardık. 2002’de sadece 5 bin lira olan bu kredinin üst limitini 200 bin liraya yükselttik.”
Esnafa sağlanan destek 23 milyar lirayı aştı
Tüfenkci, “Kasım ayı itibarıyla esnaf ve sanatkara, TESKOMB aracılığıyla ya da Halk Bankasından sağlanan destek miktarı 23 milyar lirayı aştı.” dedi.
Bu kredilerden yararlanan esnaf sayısının bugün 450 bine yaklaştığını dile getiren Tüfenkci, “Yine esnaf ve sanatkarımıza Halk Bankası aracılığı ile faizsiz krediler sağladık. Terörden etkilenen esnafımıza sağlanan kredilerden tutun, onbinlerce esnaf ve sanatkarımızın faydalandığı 30 bin liralık krediye, ustalık esnaf ve sanatkarlara verilen kredilerden geleneksel mesleklerde faaliyet gösteren esnafımıza sağlanan krediye, KOSGEB’in 50 bin liralık kredisinden genç girişimci esnaf ve sanatkarımıza sunulan kredilere kadar bir çok faizsiz krediyi esnaf ve sanatkarlarımızın yararına sunduk.” şeklinde konuştu.
Muhabir: Yunus Okur