EYT’liler muhalefet partilerinden destek bulsalar da uzunca süre hükümet tarafından görmezden gelindiler. Siyasi iktidar tarafından ilk defa muhatap alınmaları, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in Sosyal Politikalar Başkanvekilliği sırasında oldu. Bilgin, henüz bakan olmadan 2019 yılında EYT’liler ile görüşme yaptı ve taleplerini birinci ağızdan dinledi. Bilgin, bakan olduktan sonra da konuyla ilgili olarak zaman zaman yaptığı açıklamalarla EYT’nin gündemde kalmasını sağladı.
EYT ile ilgili yasa teklifi önce TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda, ardından da Genel Kurul’da görüşülerek yasalaşacak. Teklifte tartışmalı düzenlemelerin olmaması halinde iktidar ve muhalefetin işbirliği ile kısa süre içinde görüşmelerin tamamlanıp yasalaşması bekleniyor.
Yasa ocak ayında yürürlüğe girerse yaş dışında 8 Eylül 1999 tarihinde yürürlükte olan emeklilik koşullarını yerine getirmiş olanlar aynı ay dilekçe verebilecekler. Emeklilik dilekçesini ocak ayının 1’inde vermek ile 31’inde vermek arasında bir fark bulunmuyor. Ocak ayında dilekçe verenler 1 Şubat’tan geçerli olmak üzere emekli aylığı almaya başlayacaklar. Yığılmadan dolayı emekli aylığı bağlama işlemleri uzun sürse bile 1 Şubat’tan geçerli olmak üzere emekli aylığı farkını alabilecekler.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, SSK, BAĞ-KUR, Emekli Sandığı ayrımı yapmaksızın 8 Eylül 1999 ve öncesinde çalışmaya başlayan ve yaş dışındaki emeklilik koşullarını yerine getiren herkesin emekli olacağını açıkladı.
Çalışma statüsü itibarıyla yaş koşulu dışında tamamlanması gereken emeklilik koşulları şöyle:
SSK (4/1-a):
Kadın 20, erkek 25 yıl sigortalılık süresi ve 5000 prim günü.
BAĞ – KUR (4/1-b):
Kadın 20 tam yıl (7200 gün), erkek 25 tam yıl (9000 gün) prim.
EMEKLİ SANDIĞI (4/1-c)
Kadın 20 yıl (7200 gün), erkek 25 yıl (9000 gün) hizmet.
Söz konusu koşulları tamamlamış olanlar, yasa çıktığı andan itibaren hemen emeklilik dilekçesi verebilecekler. Henüz tamamlamamış olanlar ise tamamladıkları tarihte emekli olma hakkına kavuşacaklar.