Bulunamadı...
Tüm Sonuçları Görüntüle
Pazartesi, Ağustos 18, 2025
Kanal 5
  • ANA SAYFA
  • GAZİANTEP
  • ANKARA
  • DOĞU-GÜNEYDOĞU
  • TÜRKİYE
  • DÜNYA
  • SİYASET
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • YAŞAM
  • KÜLTÜR
  • SPOR
  • PROGRAMLAR
  • KURUMSAL
    • İLETİŞİM
    • İNSAN KAYNAKLARI
    • KÜNYE
    • KATALOG
Kanal 5
Bulunamadı...
Tüm Sonuçları Görüntüle
Pazartesi, Ağustos 18, 2025
Kanal 5
  • ANA SAYFA
  • GAZİANTEP
  • ANKARA
  • DOĞU-GÜNEYDOĞU
  • TÜRKİYE
  • DÜNYA
  • SİYASET
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • YAŞAM
  • KÜLTÜR
  • SPOR
  • PROGRAMLAR
  • KURUMSAL
Ana Sayfa Haber Ekonomi

‘Küresel ekonomi 2-3 yıl sürecek momentum kazandı’

• Kaynak: AA
8 yıl önce
• Ekonomi
A A

WASHINGTON-Gülbin Yıldırım

Dünya Bankası Kalkınma Beklentileri Grubu Direktörü Ayhan Köse, Dünya Bankası’nın, “Küresel Ekonomik Beklentiler (DEG)” raporunun Ocak 2018 sayısını yayımlamasının ardından AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Büyüme beklentilerinde yapılan yukarı yönlü revizyonların raporun en önemli noktasını oluşturduğunu vurgulayan Köse, şunları kaydetti:

“Küresel büyüme beklentilerimizi yükselttik. ABD, Avro Bölgesi ve Japonya’yı içeren gelişmiş ekonomilere yönelik beklentilerimizi kayda değer şekilde yukarı çektik. Gelişen ve yükselen piyasa ekonomilerinin de bu yıl ve gelecek yıl hızlanmasını bekliyoruz. Dünya geneline yayılan senkronize toparlanma memnuniyet verici bir gelişme. Küresel ekonominin gelecek 2-3 yıl boyunca iyi performans sergilemesini sağlayacak momentumu kazandığını düşünüyoruz.”

Köse, Avro Bölgesi’nde izlenen ivmelenmeyi, uzun süredir devam eden mali ve parasal genişleme politikalarının meyvesi olarak nitelendirirken, banka kredileri ve yatırımlarda güçlü toparlanma olduğuna dikkati çekti.

“Gelişmiş ülkelerde enflasyon baskılarının güçlendiğini görebiliriz”

Ayhan Köse, gelişmiş ülkelerde uygulanan genişleme politikalarına karşın düşük seyreden enflasyon için de olumlu sinyaller verdi. Borçlanma maliyetlerinin düşmesi, küresel üretimdeki kapasite açığı, teknoloji ve ticaretteki yapısal değişim gibi çeşitli sebeplerden ötürü azalan enflasyon baskılarının zamanla güçlenmeye başlayacağını ifade eden Köse, şunları kaydetti:

“Yaklaşık 5-6 yıl önce küresel ekonomide ciddi seviyede atıl kapasite olduğunu izliyorduk ancak bunun 2018’de gelişmiş ülkelerdeki büyümeyle kaybolacağını düşünüyoruz. Yükselen ve gelişmekte olan ekonomilerde de üretim açıklarının sıfıra yaklaşmasını bekliyoruz. Bu, üretim açıkları bakımından ücretleri baskılayan ortamın değişeceği anlamına geliyor. Gelişmiş ülkelerde iş gücü piyasaları sıkılaştıkça ve küresel ölçekte talep fazlası arttıkça enflasyon baskılarının güçlendiğini görebiliriz.”

“ABD’de bu yıl 3 faiz artışı bekliyoruz”

Dünya Bankası Kalkınma Beklentileri Grubu Direktörü Köse, gelişmiş ülke ekonomilerindeki toparlanmanın ABD, Avrupa ve Japonya merkez bankalarının para politikalarını da etkileyeceğini belirterek, “ABD’de bu yıl 3 faiz artışı bekliyoruz. Bu, ülke ekonomisi sağlıklı büyümeyi ve ABD Merkez Bankası, politikalarına dair açık iletişimi sürdürdüğü takdirde diğer ülkeler için de olumlu bir gelişme olacaktır.” dedi.

  • Facebook'ta paylaşmak için tıklayın (Yeni pencerede açılır) Facebook
  • X'te paylaşmak için tıklayın (Yeni pencerede açılır) X
  • WhatsApp'ta paylaşmak için tıklayın (Yeni pencerede açılır) WhatsApp
Bulunamadı...
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • Ana Sayfa
  • Tüm Haberler
  • Gaziantep
  • Ankara
  • Doğu-Güneydoğu
  • Türkiye
  • Dünya
  • Siyaset
  • Sağlık
  • Ekonomi
  • Yaşam
  • Kültür
  • Spor
  • Programlar
  • Kurumsal
    • İletişim
    • İnsan Kaynakları
    • Katalog
    • Künye

© 1994 - 2022 Kanal5 Tüm Hakkı Saklıdır

»
«