NOVİ PAZAR – Medin Halilovic
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen ay Sırbistan‘a yaptığı ziyarette imzalanan yeni serbest ticaret anlaşması kapsamında Türkiye’nin bu ülkeden ithal edeceği 500 ton mantı, Boşnak nüfusun yoğun yaşadığı Sancak bölgesindeki üreticileri heyecanlandırdı.
Türkiye’deki mantıdan farklı olan ve yapılışı daha çok böreği andıran Sancak mantısının Türkiye pazarına girecek olması, Sancak’ın en büyük şehri Novi Pazar’daki üreticilerin yüzünü güldürdü. Türkiye pazarına açılma fırsatı mantıcılar için umut ışığı oldu.
Bohça, boş ve peynirli gibi çeşitleri bulunan Sancak mantısının en ünlüsü etli Novi Pazar mantısı. Üzerine dökülen sarımsaklı yoğurt ile servis edilen mantının bu bölgedeki geçmişi ise asırlar öncesine dayanıyor.
Novi Pazarlı yerel lezzetler uzmanı Fifa Koca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Novi Pazar’da yapılan mantıların tariflerinin nesilden nesile aktarıldığını söyledi.
Mantı yapımı için herhangi bir alete ihtiyaç duyulmadığına dikkati çeken Koca, elle hazırlanan mantıların aşk ve özveriyle yapıldığını vurguladı.
Bugüne kadar birçok uluslararası fuarda da tanıttığı Novi Pazar mantısını, annesi ve büyükannesinden öğrendiği şekilde yaptığını anlatan Koca, mantının içinin et, soğan ve karabiberle hazırlanan karışımla doldurulup bohça şeklinde sarıldığını aktardı.
Koca, Sırbistan’ın en lezzetli 52 yemeğinden biri kabul edilen Sancak mantısının, Novi Pazarlı hanımlar için de bir “ritüel” olduğunu söyledi.
Üreticiler kapasitelerini yükseltmeye hazır
Sancak bölgesi dışında tüm Balkanlar’a yayılan mantı Novi Pazar’da üretilirken, buradan dondurulmuş halde komşu ülkelere satılıyor.
Novi Pazarlı Mustafa Agusevic, 25 yıldır mantı üretip sattıklarını, Türkiye’ye gümrüksüz mantı ihracatının kendisini son derece mutlu ettiğini belirterek, “Biz de mantılarımızı Türkiye’ye ihraç etmek istiyoruz. Görevimizi layıkıyla yerine getireceğimizi ve son derece kaliteli mantı üreteceğimizi düşünüyorum.” dedi.
Bölge ülkelerinden de mantıya talebin yüksek olduğunu söyleyen Agusevic, mantı üreticilerinin gerekli standartlarda üretim yaparak kendilerinden talep edilen miktarı el birliğiyle karşılayabileceklerini ifade etti.
Firmasının “HACCP” ve “Helal” sertifikalarına sahip olduğunu aktaran Agusevic, “Novi Pazarlı üreticiler olarak kapasitemizi yükseltmeye hazırız. Hepimizden mantı satın almaları bizleri çok mutlu eder. Neredeyse tüm üreticiler ihraç edilecek mantı miktarını karşılamaya hazır.” diye konuştu.
Agusevic, Sırbistan’dan Türkiye’ye ihraç edilecek Sancak mantılarını farklı kılan şeyin, asırlardır değişmeyen tarifi olduğunu sözlerine ekledi.
Novi Pazar’daki tarihi çarşıda mantı ve börek satan Sulejman Dervisnurovic ise mantı ihracatını sorunsuz gerçekleştirilebileceklerini vurgulayarak, “Üretim için gerekli istihdamı sağlamak gerekiyor. En az 100 kişiye ihtiyacımız var. İhracatı gerçekleştirdiğimizde Türk piyasası kalitemizden son derece memnun kalacak.” ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 10-11 Ekim’de Sırbistan’a yaptığı ziyarette imzalanan revize edilmiş serbest ticaret anlaşması kapsamında, Sırbistan’dan Türkiye’ye mantının yanı sıra 5 bin ton dana eti, 25 bin ton ham, 10 bin ton rafine ayçiçek yağı, 15 bin ton ayçiçek tohumu, 5 bin ton soya ve 500 ton kedi-köpek maması da ihraç edilebileceği bildirilmişti.