İSTANBUL
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, inşaat demirinde Türkiye’de son dönemde suni olduğuna inandıkları bir artış yaşandığını ancak bu artışın kalıcı hale geldiğini belirterek, “Türkiye’deki üretimi koruma amacıyla koymuş olduğumuz geçici ithalat vergilerini sıfırlamaya kadar varabilecek bir tedbiri bugün ya da yarın duyuracağız, açıklayacağız.” dedi.
Zeybekci, Ekonomi Bakanlığı tarafından Türkiye İhracatçılar Meclisi‘nin (TİM) organizasyonuyla düzenlenen Marka Türkiye Konferansı‘nda gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Türkiye’nin, 2023 hedeflerine ancak markalaşma, inovasyon, tasarım ve Ar-Ge ile gelebileceğini söyledi.
Dünyanın her yerine Türk Ticaret Merkezleri açtıklarını belirten Zeybekci, Türkiye’nin markalarını yaratmak için başlatılan Turquality desteklerinin bu yıl en yüksek seviyeye çıkacağını, bu yıl için ayrılan 700 milyon liralık ödeneğin artırılabileceğini bildirdi.
Bir gazetecinin “Demir-çelik fiyatlarıyla ilgili artışa dair bir tedbir kararınız olacağını söylemiştiniz.” şeklindeki ifadesi üzerine Zeybekci, şunları kaydetti:
“Geçtiğimiz günlerde Türkiye’de özellikle inşaat sektöründeki demirle ilgili geçici olduğunu zannettiğimiz bir yükseliş gördük. Dünya piyasalarındaki gerek külçe fiyatları gerek ham madde fiyatları gerek dünya borsalarındaki fiyatlara baktığımız zaman Türkiye’de suni olduğuna inandığımız bir geçici artış gördük. Ancak bakınca geçici artış kalıcı hale geliyor. Ürünün bulunamaması… Ton başına yaklaşık olarak 200 liranın üzerinde bir spekülatif artış gördük. Bunun üzerine bakanlık olarak çalışmaları yaptık. Çalışmalarda aradaki spekülatif marjı da bir nevi tespit ettik. Türkiye’deki üretimi koruma amacıyla koymuş olduğumuz geçici ithalat vergilerini sıfırlamaya kadar varabilecek bir tedbiri bugün ya da yarın duyuracağız, açıklayacağız.”
Booking.com’un itirazının reddedilmesi
Nihat Zeybekci, Booking.com’un Türkiye’den gerçekleştirilen online rezervasyon faaliyetlerinin kısıtlanmasına yönelik mahkemece alınan ihtiyati tedbir kararına ilişkin başvurunun reddinin sorulması üzerine, yargı ile ilgili söyleyeceği bir şey olmadığını söyledi.
Zeybekci, “Biz de katılıyoruz. Doğru kararlar yani… Türkiye’de ticaret yapıp, kar, gelir elde edip ‘Ama ben Türkiye’deki vergi ile ilgili düzenlemelere tabi olmam’ demeniz kabul edilebilir değil. Mahkemelerin verdiği karar doğrudur. Ama biz Ekonomi Bakanlığı olarak kendilerine şunu söylüyoruz; ‘İsteğiniz ne? Biz faaliyet göstermenizi istiyoruz. Gelin, bunu konuşalım’ diyoruz. Arkadaşlarımızın teması oldu. Kendilerine bu yönde biraz daha anlatmamız gerektiğini düşünüyorum. Çözmemiz de gerekiyor.” ifadelerini kullandı.
Zeybekci, e-ticaret sitelerinin artık kaçınılmaz bir gerçek olduğunu belirterek, şöyle dedi:
“Buna uygun hukuki düzenlemeleri yapıyoruz. Bu şirketler de Türkiye’de ticaret yaparken, iki tarafın da razı olacağı çözümler bulmamız gerekiyor. Yani ‘yasakladık seni, git.’ Yok böyle bir şey… Var olanı bize uygun hale getirmeliyiz. Hukukun üstünlüğünü elden bırakmadan, haksız rekabete dikkat ederek, Türkiye’de sisteme dahil olan Türk şirketleri koruyarak bunu yapmak zorundayız.”
“Yerli otomotiv üretimi için uygun ortam var”
Ekonomi Bakanı Zeybekci, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın TOBB üyelerinden istediği yerli otomobil üretimine ilişkin soru üzerine, “Şu anda uygun ortam var gibi… Proje bazlı yatırım teşvik sistemimizin içerisinde yerli otomotivin üretimi için yeterli destek var. Her şeyi pazarlık edebiliriz. Kamu alım garantisini ben çok önemsiyorum.” dedi.
Türkiye’de bir taksi tasarımı yapılabileceğini, bunun yerli olarak üretilebileceğini ve bunu destekleyebileceklerini ifade eden Zeybekci, Rekabet Öncesi İş Birliği Desteği’nin, Türkiye’nin kendi devlerini yaratması adına çok önemli olduğunu vurguladı.
Kabine değişikliği konusunda ne düşündüğünün sorulması üzerine Zeybekci, “Kabine değişikliğinden Türkiye bugüne kadar hep menfaat sağlamıştır. Olmasında bugüne kadar nasıl bir mahsuru olmadıysa bugün de olmaz.” dedi.
Muhabir: Uğur Aslanhan, Musab Turan