Fıstığın anavatanı Gaziantep’te “Yeşil altın” olarak adlandırılan boz fıstığın hasadı başladı. Fıstık bahçelerinin yolunu tutan işçiler 40 dereceyi aşan sıcak hava altında olgunlaşan fıstıkları dallarından tek tek topluyor. Dalından koparılan Antep fıstıkları, ağacın altına serilen çadırlara döküldükten sonra traktörlerle kavlatma tesisine gidiyor.
Tesislerde temizleme, kırma ve kavlama işleminin ardından tüketime hazır hale gelen fıstıklar, satış için fıstık haline taşınıyor. Normal Antep fıstığına göre hasadı daha erken yapılan boz fıstık, baklava, çikolata, tatlı ve yemeklere konuluyor.
Rekoltenin ve boz fıstık fiyatının düşük kalmasından dolayı Barak Ovası’ndaki fıstık üreticilerinin hasat sevinçleri kursaklarında kaldı. Hasattan umduğunu bulamayan üreticiler, yetkililere fındıkta olduğu gibi fıstıkta da taban fiyat uygulanması için çağrı yaptı. Tek geçim kaynakları olan fıstığın hasadını dört gözle beklediklerini dile getiren Karkamışlı fıstık üreticisi Mert Yılmaz, kuraklıktan dolayı bahçelerden istedikleri verimi alamadığını söyledi. Ağaçları sulayamadıkları için verimin her geçen yıl düştüğünü paylaşan Yılmaz, “Biz fıstıkta da taban fiyatı olmasını istiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız fındık için fiyatı belirledi. Fıstıkta neden taban fiyat belirlenmiyor çiftçiler olarak biz bunu çok merak ediyoruz. Oysaki fıstık barak bölgesinde çok geniş bir alan sahip. Yüzbinlerce Antep fıstığı ağacı var ama taban fiyatı yok. Şuanda fıstığın fiyatı 45-50 lira arasında gidiyor. Ancak sattığımız bu fiyat maliyetlerimizin altında kalıyor. Mazot, gübre, işçi giderleri ciddi oranda yükseldi. Ancak fıstığın fiyatı geçen yıla göre yüzde 70 civarında arttı. Fıstıktaki fiyatın geçen yıla göre yüzde 300 daha fazla olması lazım. Şuanda Antep fıstığında taban fiyatın 70 lira olması gerekiyor” ifadelerini kullandı.